Nieuw rapport over informatievoorziening
Minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman hebben vanmorgen het rapport ‘Tanden voor de Leeuw’ in ontvangst genomen. Dit advies gaat over het optreden van Defensie in de huidige informatieomgeving. Het document is opgesteld door brigadegeneraal Ducheine, kolonel Pijpers en professor Zwanenburg van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).
In deze tijd moet Defensie zich op alle fronten gereedmaken. Daarvoor dient er op een andere wijze te worden gereedgesteld dan voorheen. Daarvoor is een wettelijke basis nodig. Defensie streeft ernaar wereldwijd militaire operaties slimmer, sneller en sterker uit te voeren. Het verzamelen en verwerken van informatie speelt daarbij een grote rol.
De huidige wettelijke basis voor gereedstelling van de krijgsmacht en voor ondersteunende activiteiten is niet berekend op volledige gereedstelling voor hoofdtaak 1, moderne dreigingen en informatiegestuurd optreden. Dat is onder meer aangetoond in een onafhankelijk onderzoek vorig jaar naar een incident tijdens de coronacrisis. Daarbij heeft Defensie gegevens verwerkt zonder hiervoor een wettelijke basis te hebben.
Gereedstelling
In het onderzoeksrapport kwam de onderzoekscommissie met een aantal aanbevelingen. Daaronder het advies om naar de gereedstelling te kijken in de huidige veiligheidssituatie en de formulering van de hoofdtaken te beschouwen. Deze aanbevelingen komen terug in het advies van de NLDA.
Bij de gereedstelling van de krijgsmacht en de uitvoering van ondersteunende processen is het verwerken van persoonsgegevens soms noodzakelijk. Hiervoor is een wettelijke grondslag benodigd die op dit moment ontbreekt. In het advies wordt dan ook geadviseerd deze wettelijke grondslag te creëren. Daarbij moet het onderscheid tussen de gereedstellingsactiviteiten en de daadwerkelijke inzet van de krijgsmacht zo klein mogelijk zijn. “De krijgsmacht heeft in de moderne veiligheidssituatie behoefte aan militaire middelen om activiteiten in de informatieomgeving te kunnen waarmaken. De tekortkomingen in dit militair vermogen hinderen bij het halen van die doelen”, schrijft de NLDA. Een daarvan betreft het voornoemde ‘gat’ tussen daadwerkelijk inzet en gereedstelling. “Die moet zo snel mogelijk worden overbrugd”, concluderen de samenstellers.