Verbetering IT-infrastructuur bij Defensie duurder en kost meer tijd

Het programma Grensverleggende IT (GrIT) vordert gestaag, maar loopt ook 3 jaar vertraging op tot eind 2030. Daarnaast trekt Defensie voor de verbeterde IT-infrastructuur een aanvullend bedrag uit van 361,6 miljoen euro. Dit meldt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman vandaag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman schrijft dat GrIT duidelijk meerwaarde biedt voor de krijgsmacht. Belangrijkste mijlpaal was afgelopen juni de oplevering van het Twin Datacenter. Daarnaast is hardware vernieuwd. Hierdoor kunnen 63.000 gebruikers sneller en beter op afstand op het Defensie-netwerk werken.

Aanscherping programma

Door oplopende geopolitieke spanningen focust Defensie zich meer en meer op hoofdtaak 1. Dit is het beschermen van het eigen land en dat van onze bondgenoten. In lijn hiermee is de focus binnen GrIT aangescherpt. Zo draagt Defensie sneller bij aan het versterken en waarborgen van de operationele capaciteit en paraatheid van de krijgsmacht. Dat betekent dat sommige functionaliteiten sneller gereed moeten zijn om de operaties van Defensie te ondersteunen. Zo komt er meer nadruk op het vernieuwen van de IT-middelen voor de operationele commando’s.

Door deze verscherping binnen het programma is GrIT niet te realiseren voor eind 2027, zoals eerder was gepland. De vertraging is ook te wijten aan andere tegenvallende resultaten. Dit is bijvoorbeeld het inrichten van complexe koppelingen tussen de oude en nieuwe IT-omgeving. Op basis van de nieuwe planning is het programma eind 2030 volledig afgerond.

Toenemende investeringen

De staatssecretaris gaf eerder dit jaar aan dat de GrIT-begroting opnieuw zou worden bekeken. Deze ‘herijking’ is nu gereed. Hieruit blijkt dat GrIT meer investeringskosten met zich meebrengt dan eerder begroot. Dit kost 22,9 miljoen euro meer dan verwacht. Ook is de zogenoemde risicoreservering verhoogd. Deze is bedoeld om bijvoorbeeld personeelstekorten en wijzigingen op het gebied van beveiliging op te vangen. Het hiervoor gereserveerde bedrag was niet genoeg om de risico’s adequaat te dekken. Met een aanvulling van 54,1 miljoen is de continuïteit van het programma beter geregeld.

Defensie investeert in nieuwe technologieën. Dat gebeurt om de laatste ontwikkelingen te volgen en de digitale weerbaarheid te waarborgen. Defensie maakt tot en met 2030 284,6 miljoen euro extra vrij. Dit vanwege stijgende prijzen en schaarste op de wereldmarkt van hardware, software. Ook is er tekort aan personeel. De huidige begroting van Defensie dekt al deze bedragen, schrijft Tuinman in de Kamerbrief. Al onderschrijft hij wel dat de financiële planning continu aan evaluatie onderhevig is. Dit om te anticiperen op toekomstige kostenstijgingen. De staatssecretaris blijft de Kamer dan ook elk half jaar informeren over de voortgang van het programma.

Noodzakelijk

De investeringen zijn belangrijk, want de noodzaak van GrIT is ‘onverminderd hoog’, aldus Tuinman. “De IT van Defensie is verouderd. Defensie is onvoldoende voorbereid en toegerust op hoofdtaak 1. Bovendien helpt het programma bij de digitale transformatie van Defensie. Zo blijft de krijgsmacht ook beter voorbereid op toekomstige conflicten.”