Nadenken over goede voeding tijdens conflict
Hoe krijgen militairen aan het front genoeg eten en drinken tijdens? Dat was gisteren de hamvraag tijdens een congres van het Defensie Ondersteuningscommando (Dosco) en netwerkorganisatie Foodservice Network Nederland (FNN). Een makkelijk antwoord is er nog niet. Wel is duidelijk dat Defensie in een hoofdtaak 1-scenario onvoldoende capaciteiten heeft qua voedselvoorziening. Samenwerking met de civiele voedselbranche is dus cruciaal.
Sinds de oorlog in Oekraïne bereidt Defensie zich voor op hoofdtaak 1: bescherming van eigen land en NAVO-bondgenoten. Tijdens een mogelijk conflict aan de Europese oostgrens speelt ons land een belangrijke rol in de logistieke keten, schetste luitenant-generaal Jan-Willem Maas, commandant van Dosco. Dit defensieonderdeel zorgt dat militairen en burgermedewerkers kunnen rekenen op van alles: van medische zorg tot transport en voeding. “Als morgen op die knop wordt gedrukt, moeten we klaarstaan. Dat geldt ook voor de voedingsketen”, stelde Maas. “Daarom werken we aan een partnerschap, een ‘Ecosysteem Voeding’.”
Uitdagingen en tekorten
Momenteel kent Defensie nog uitdagingen in de voedselketen. Als nu een groot conflict uitbreekt, zijn er tekorten qua personeel, productie, gekoeld vervoer en mogelijke pieken bij groothandels. Daarom is samenwerking met Foodservice Network Nederland essentieel. Deze organisatie telt ongeveer 130 organisaties uit de Nederlandse foodservicesector. “Wat is de bijdrage van jouw organisatie als Nederland in een crisis belandt?”, zei Frank Veldhof, directeur Paresto tegen de zaal. “Samenwerking is onmisbaar voor de gereedstelling van de krijgsmacht in crisistijd.”
Verschil tussen falen en succes
Voeding speelt een onmisbare rol bij de gereedstelling, vitaliteit en het moreel van de krijgsmacht. Het gaat niet alleen om wat er op het bord ligt, maar om de juiste maaltijden op het juiste moment. Vaak op ongebruikelijke tijden en plekken. Niet alleen aan het front, maar ook op 78 defensielocaties in Nederland waar wordt doorgewerkt.
Een goed georganiseerde voedselvoorziening kan het verschil maken tussen succes en falen. Daarom stond de organisatie van het eerdergenoemde ‘Ecosysteem Voeding’ centraal. Dit is een flexibele, innovatieve en crisisbestendige voedselketen.
Kijkje in keuken
Congresbezoekers kregen letterlijk een kijkje in de defensiekeuken. 240 Dienstencompagnie was aanwezig met een mobiele keuken. Een expert van het Korps Commandotroepen vertelde over de rol van voeding voor de militair in extreme omstandigheden. Overigens is de voedselbranche niet onbekend met crisis, benadrukte FNN-bestuurslid Gerard Sterkenburg: “Als voedingssector komen wij al uit een ‘oorlog’; de coronacrisis. Toen zagen we hoe snel wij ons aanpassen als het écht moet. We hebben geleerd waar we toe in staat zijn, dus is er hoop voor de toekomst.”