Zwitserland nieuw aspirant-lid EU-project Militaire Mobiliteit
Zwitserland is sinds vandaag een nieuw aspirant-lid van het EU-project voor Militaire Mobiliteit. Nederland is hiervan de roerganger en voorzitter. Het project is bedoeld om obstakels tijdens militaire verplaatsingen te verwijderen en reistijden binnen de EU te versnellen. Dit geldt voor transporten over de weg, per spoor, door de lucht en via binnenwateren.
Het belangrijkste doel van de beoogde Zwitserse deelname aan het militaire mobiliteitsproject is om administratieve processen te verbeteren door meer ‘standaardisatie’. Dat moet de eenheid rondom het defensieapparaat van het Alpenland ten goede komen.
Bewegingen versnellen
Militaire mobiliteit maakt deel uit van het grotere Pesco-project. Deze Permanente Gestructureerde Samenwerking werd in 2017 opgericht om EU-lidstaten te helpen hun defensiesamenwerking te versterken. Ook niet-EU-lidstaten kunnen deelnemen, mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zwitserland is nu aspirant-lid. Eerder sloten Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten zich aan als niet EU-land. Deze 3 werken nu samen met 26 EU-lidstaten.
Allen hebben hetzelfde doel: militaire bewegingen in Europa versnellen. Die lopen vaak vertraging op door administratieve en infrastructurele problemen. Denk aan douaneformaliteiten of smalle wegen en bruggen. Het verwijderen van deze obstakels is meestal de verantwoordelijkheid van elk land zelf. Het Pesco-project helpt de deelnemende landen echter om informatie uit te wisselen over hun nationale inspanningen. Daardoor verbetert de militaire mobiliteit in heel Europa.
Nederlandse deelname aan projecten
Nederland neemt deel aan een groot aantal projecten. Een daarvan is de vereenvoudiging van grensoverschrijdend militaire transport binnen Europa. Andere projecten zijn op het gebied van onder meer cyber, medische capaciteiten en maritieme mijnenbestrijding.