Bronbeek presenteert herzien boek over geschiedenis tehuis

Bronbeek heeft vandaag een uitgebreide en herziene uitgave gepresenteerd over de geschiedenis van het tehuis. Een leuk cadeautje, want het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek bestaat vandaag 162 jaar. 

Bronbeek is het oudste veteranenhuis van Nederland en heeft een rijke geschiedenis.

Het boek biedt inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van het militair rusthuis en museum tot nu. Het beschrijft de tijd van de kolonialen in hun KNIL-uniformen tot de huidige veteranen. 

Monumenten en gedenkplaatsen

Alle veranderingen die Bronbeek heeft doorgemaakt komen aan bod. Denk aan de verbeterde zorg, de professionalisering van het museum en de herhaalde opknapbeurten van het tehuis. Het boek gaat ook in op de ontwikkeling van het park, met zijn monumenten en gedenkplaatsen. Verder belicht het de rol die Bronbeek speelt in de Nederlandse militaire geschiedenis en cultuur.

Ondanks de metamorfose heeft Bronbeek nooit zijn betrokkenheid bij het koloniale verleden verloren. Het fungeert als een belangrijke herinneringsplek voor de Nederlandse geschiedenis in Indonesië. 

Onbezorgde oude dag

In 1863 opende het Koloniaal Militair Invalidenhuis zijn deuren op landgoed Bronbeek. Koning Willem III had de buitenplaats voor dit doel aan de staat geschonken. Gepensioneerde en invalide oud-militairen van het KNIL konden er een onbezorgde oude dag doorbrengen. Tegenwoordig vervult Bronbeek dezelfde rol, maar nu voor militairen uit de gehele krijgsmacht. 

Tentoonstelling

Het boek verscheen voor het eerst in 1998 en draagt de titel: ‘Ontstaan en ontwikkeling van een militair rusthuis en museum’. De latere ontwikkeling van het instituut en de nieuwe tentoonstelling ‘Door de ogen van…’ vroegen om een uitbreiding en herziening. 

Willem Bevaart en Liesbeth Brama schreven het boek, Doris de Witt heeft het gemoderniseerd en aangevuld. 

Vanaf morgen is het voor €24,95 te koop in het museum. Bestellen kan ook, via Uitgeverij Matrijs: 030-2343148 of uitgeverij@matrijs.com. 
Het ISBN-nummer is 978-90-5345-605-7.