Ik ben reservist
In deze video laten mensen zien waarom zij reservist zijn bij Defensie. Ze geven een inkijkje in hun werk binnen en buiten Defensie.
Ik had altijd wel het gevoel dat dit wel het wereldje was voor mij. Ik vind het heel erg leuk dat ik daar nu deel van mag uitmaken. Ik heb ook zeker iets met Defensie en het is voor mij nu een ideale mix dat ik dat mag combineren. Wat ik voor de luchtmacht nu beteken is dat ik werk voor de Human Factors-afdeling en ik verzorg daar cursussen.
Deze combinatie is zo mooi, mijn gewone werk, huisvrouw zijnde met dit, de bibliobus. Met de kinderen en de Natres, het is gewoon een hele mooie combinatie.
Reservist zijn voor mij is eigenlijk gewoon weer marinier zijn. En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste wat ik wil.
Als reservist-ruiter ben ik lid van de Bereden Brigade en kan ik ingezet worden voor ceremoniële taken. Een goed voorbeeld daarvan is het meerijden met Prinsjesdag. Dan zit ik in het peloton, een groep van 24 ruiters.
In mijn dagelijkse leven ben ik chauffeur bij de PostNL. En ik speel oma. Als reservist is onze hoofdtaak bewaken. Bijvoorbeeld een bewaking van een F-16. Hoe je gaat handelen als er burgers, mensen, op af komen, die foto's willen maken. Dat je ze toch een beetje op een afstand moet gaan houden.
Ik ben grondverkeersleider op Schiphol en wat dat voor mij inhoudt is dat ik zorg dat al het grondverkeer op Schiphol dat van een landingsbaan afkomt, of van een gate afkomt, dat dat veilig gaat naar een plek waar het naartoe moet. Het is heel fijn dat ik mijn ervaring als verkeersleider mee kan nemen naar Defensie. Maar in principe werk ik daar als psycholoog, omdat ik ook een psychologiestudie heb gedaan naast mijn werk. Dus eigenlijk combineer ik nu die 2 werelden, dus de ervaring van de een en de theoretische kennis van de studie van psychologie.
Ik het dagelijk leven ben ik personeel- en organistatieadviseur bij de Koninklijke Marechaussee. Ik ben burgermedewerker bij Defensie. Ik adviseer leidinggevenden in alle voorkomende zaken van personeel en organisatie.
Ik ben in Mali geweest, een kleine 4,5 maand. Ik heb ook in Afghanistan een uitzending gedaan. En daar hebben we toch wel gemiddeld 2 aanslagen per dag gehad.
Ik werk bij een advies- en ingeniersbureau, daar ben ik technisch leidinggevende, teammanager. Wij werken binnen de afdeling civiele techniek. Binnen Defensie ben ik functioneel specialist en tevens lid van het managementteam van netwerk infrastructuur.
Nu ben ik dan bij Defensie als burger werkzaam en daar kwam de unieke kans om mijn passie voor paarden te combineren met mijn werk als burgermedewerker bij Defensie. En dan ook nog bij Defensie werken met paarden. Ja, hoe mooi kan je het krijgen.
Door de inzet van meer reservisten kunnen we de capaciteit van de krijgsmacht ook uitbreiden en verbreden. Ze zijn in feite onmisbaar om bepaalde piekbelastingen langer en beter te kunnen opvangen. Feit is dat de reservisten unieke kennis brengen en expertise. Reservisten verbreden ons netwerk in de samenleving. Defensie heeft reservisten nodig om haar operaties uit te kunnen voeren. Nu en in de toekomst.
Het reservistenbeleid gaat eigenlijk over een integrale visie op personeelbeleid. Een visie, een manier van doen, een manier van organiseren, waarbij je fulltimers en parttimers samen inzet. Beroepscollega's en reservisten.
De werkgever heeft er echt baat bij als mensen bij Defensie werken, omdat, ze zijn zoveel meer gemotiveerd. Ze kunnen omgaan met teleurstellingen. Ze zijn gezond van lijf en leden. Het ontwikkelen van leidinggevende kwaliteiten, dat is iets wat bij Defensie wordt beoefend. Aan de andere kant neem ik natuurlijk de kennis die ik in mijn civiele werk opdoe, dat is iets, dat netwerk ook, dat neem ik mee naar Defensie.
Wat we moeten doen is zorgen dat de werkgevers de voordelen zien van het hebben van een reservist. Want er zijn nadelen. Namelijk een andere werkgever doet plotseling een beroep op je personeel. Maar daar moeten werkgevers ook hun voordeel bij hebben. Een win-winsituatie.
De reservisten die ik nu hier in dienst heb die heb ik zelf opgeleid tot werk-op-hoogte instucteur. Dus 40% van mijn personeelbestand bestaat uit reservisten. Een reservist is bij mij komen werken, die was reservist-marinier, en die heeft mij toen ook erbij gehaald. En het idee wat ik toen had is om onze kennis te delen. Dus mijn burgerkennis die ik met werken-op-hoogte touwtechnieken heb, om dat te delen met Defensie.
Die ruimte is er, alleen het moet altijd uiteraard in goed overleg. Want ondanks dat we allemaal hartstikke graag als reservist actief zijn, is het wel duidelijk dat we wel uit een bedrijf gerukt moeten worden. Dat gaat voor. Maar juist als je een goede communicatie hebt en ruim op tijd alles aangeeft, is er behoorlijk wat ruimte voor inzet.
Ik heb nog 3 andere reservisten die bij mij werken. Die zijn ook reservist, die doen van alles en nog wat. En die tijd geef ik ze ook gewoon daarvoor.
Wat we de komende jaren gaan doen, is richting werkgevers veel duidelijker communiceren. Uitleggen waarom we reservisten hebben, waarom dat voor de krijgsmacht heel belangrijk is. Maar waarom dat ook voor een werkgever, een civiele werkgever, een goede zaak kan zijn.
Ik denk dat het goed zou zijn als de werkgever weet welke taken ik hier vervul. Zodat er ook persoonlijk voor diegenen die dat erbij doen misschien gekeken kan worden, joh kunnen wij zijn kwaliteiten die we misschien nu niet ontdekken gaan inzetten in de organisatie. Dat is denk ik wel iets waar de werkgever wat aan heeft.
Als wij er niet zijn missien ze echt wel een stukje ondersteuning. Net zoiets als je ook bij de materiele logistieke ondersteuning nodig bent. Dat is wel het dienstverlenende van de eigen organisatie, maar zonder ons geen inzet.