Succesvolle lancering Noors-Nederlandse nanosatellieten
De Noors-Nederlandse nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ zijn op 3 januari 2022 met succes in een baan om de aarde gebracht. Met deze kleine, goedkope satellieten kan een nauwkeurigere locatiecapaciteit worden ontwikkeld voor radars. Hiermee behouden Nederland en Noorwegen hun zelfstandige informatiepositie. Het bedrijf SpaceX voerde de lancering uit vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida.
De Koninklijke Luchtmacht start 2023 vroeg en goed. Vandaag lanceren we 2 observatiesatellieten. We doen dat niet alleen, we doen dat samen met Noorwegen. Internationale Europese samenwerking. Ook onze nationale partners zijn betrokken. TNO en NLR zorgen voor de extra innovatieve impuls. Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor de luchtmacht en Defensie.
We staan op Kennedy Space Centre waar we juist succesvol de 2 satellieten hebben gelanceerd: de Birkeland en de Huygens van het MilSpace-programma. Deze satellieten zijn in staat met speciale antennes om radiosignalen op te vangen en ook een geolocatie van die radiosignalen te bepalen. Dus, het zijn 2 satellieten, ze vliegen in formatie, het signaal komt in een bepaalde hoek binnen en we hebben ook een tijdsverschil tussen de 2 satellieten. En daarmee kunnen we nog nauwkeuriger de postie bepalen waar het radiosignaal vandaan komt.
Het MilSpace-project is een project dat valt onder de SMART MLU, Memorandum of Understanding, wat is opgezet tussen Nederland en Noorwegen. En waarin we gezamenlijk kijken hoe we innovatieve payloads in space kunnen krijgen. Het is geweldig. Het is geweldig om deel uit te maken van dit team en om gezamenlijk tot dit product te kunnen komen. Het is een lange weg geweest, met best een paar hobbels. Want ja, het is rocket science. En het neerzetten van zo'n satelliet is ook technisch een uitdaging. Maar om dit ook op een legale manier voor elkaar te krijgen, om ervoor te zorgen dat dus 2 landen eigenaar kunnen zijn van deze satellieten, dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. En om dit dan toch zo voor elkaar te krijgen en nu de satellieten de lucht in te zien gaan, geweldig!