Ecosysteem UAS

Defensie heeft behoefte aan meer onbemenste systemen in de lucht. Ook wel Unmanned Aerial Systems (UAS) genoemd. Defensie wil daarom sneller en meer investeren in de ontwikkeling en aanschaf van hoogontwikkelde UAS-systemen in Nederland. Het is daarom belangrijk om een ecosysteem van hightech-bedrijven te vormen om de productie van drones te versnellen. Zodat Nederland koploper wordt op het gebied van drones. Defensie gaat graag het gesprek aan met de industrie, kennisinstellingen en organisaties die werken aan het ontwikkelen en vernieuwen van de waardeketen van drones in Nederland.

Datum en tijd (geweest)

26 februari 2025, 9.00 - 17.00 uur.

Locatie

Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne, Eindhovensedijk 42 in Oirschot.

Belang van drones

De dreiging voor Nederland en de NAVO is de afgelopen periode toegenomen. De verhoudingen in de wereld staan onder spanning door onder meer de Russische inval in Oekraïne en de oorlog in Gaza. Ook strategisch is er meer rivaliteit doordat de macht van China groeit. Daardoor zijn er ook meer hybride dreigingen (dus andere soorten dreigingen naast militaire dreigingen). Hierdoor is een groot militair conflict tussen Rusland en de NAVO een serieuze mogelijkheid geworden. Dit staat in de Defensienota 2024.

Defensie moet daarom voorbereid zijn op de eerste hoofdtaak, namelijk het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. De Defensienota beschrijft hoe Defensie de krijgsmacht de komende tijd versterkt en de afschrikking vergroot. Zodat ze klaar is voor een grote inzet binnen vijf jaar. Dit kan Defensie niet alleen; het vraagt om een ‘whole of society’-benadering. De rol die de industrie daarin heeft is om samen met Defensie te innoveren en de productiezekerheid te verhogen. Defensie moet hierbij zorgen voor directe investeringen in en verwerving bij de industrie.

Het is belangrijk om snel te investeren in UAS-capaciteiten. Vooral vanwege de ontwikkelingen op het slagveld in Oekraïne. Er zijn drones (‘onbemenste systemen’) nodig en extra geld, staat in de Defensienota.

Belang van snelle beschikbaarheid

Defensie zet de laatste jaren steeds vaker onbemande luchtvaartuigen in. Ze zijn onmisbaar in moderne militaire operaties. Ze kunnen verschillende taken uitvoeren zoals verkennen, inlichtingen verzamelen, precisieaanvallen doen en logistiek ondersteunen.

De krijgsmacht heeft nu slechts een paar goedgekeurde (gecertificeerde) UAS-systemen. Deze worden vaak gebruikt door grote militaire eenheden (bataljonsniveau of hoger). Er zijn ook systemen die niet zijn goedgekeurd, die worden gebruikt om nieuwe ideeën te testen (Concept Development & Experimentation, CD&E). Maar dat zijn er niet genoeg en de mogelijkheden om ze te kunnen blijven gebruiken zijn beperkt.

De oorlog in Oekraïne laat zien hoe belangrijk drones kunnen zijn in gevechten bij kleine eenheden. In de Nederlandse krijgsmacht worden drones op dit moment nog te weinig gebruikt bij kleine eenheden, het lagere tactische niveau. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk meer drones in te zetten voor deze eenheden.

Een groot voordeel van drones is dat ze gevaarlijke missies kunnen uitvoeren zonder dat mensen direct in gevaar komen. Dit maakt ze nuttig in conflictgebieden, waar de veiligheid van militairen belangrijk is. Drones kunnen lang in de lucht blijven en grote gebieden verkennen, wat onmisbaar is om informatie te verzamelen en om te zien wat de vijand doet.

Drones zijn ook heel precies als ze worden gebruikt voor militaire aanvallen. Met behulp van hoogontwikkelde, geavanceerde technologieën zoals GPS en hoge-resolutiecamera's kunnen drones nauwkeurige aanvallen uitvoeren op belangrijke doelen. Hierdoor is er minder kans op schade in de omgeving en worden burgerslachtoffers zoveel mogelijk voorkomen. Dit is belangrijk voor het succes van missies en om internationale regels te volgen.

Om klaar te zijn voor een groot conflict, moet de Nederlandse krijgsmacht nu al veel meer UAS gebruiken op het lagere tactische niveau. Daarom is het nodig om snel meer UAS beschikbaar te hebben en aan te schaffen.

Investeren in de industrie zorgt voor sterke krijgsmacht

Defensie wil daarom meer en sneller investeren in de ontwikkeling en aanschaf van geavanceerde drones in Nederland. Hiervoor is het belangrijk om samen te werken met hightech-bedrijven (een ecosysteem vormen) om snel en flexibel UAS te kunnen maken en verbeteren op basis van feedback vanuit Defensie.

Het Actieplan Productiezekerheid Onbemenste Systemen (APOS) combineert 2 belangrijke doelen: samenwerken met de industrie en het gebruik van drones door militaire eenheden vergroten. Het doel van APOS is om in Nederland een sterk netwerk (ecosysteem) te creëren van bedrijven en organisaties die onbemenste systemen ontwikkelen en maken, zodat Nederland een wereldwijd voorop loopt op dit gebied. Met dit ecosysteem kan Defensie op grote schaal gebruikmaken van onbemenste systemen en ervoor zorgen dat de krijgsmacht op lange termijn toegang heeft tot de nieuwste technologie.

Zo’n ecosysteem helpt Defensie op 2 manieren:

  • Ten eerste zorgt een goed functionerend netwerk van bedrijven ervoor dat de productie van drones efficiënter verloopt. Technologiebedrijven delen hun kennis over software, batterijen, sensoren en kunstmatige intelligentie. Maakbedrijven brengen hun ervaring met productieprocessen en materialen in. Door deze samenwerking kunnen onbemenste systemen sneller worden ontwikkeld en gemaakt, zodat Defensie er eerder gebruik van kan maken.
  • Daarnaast is feedback heel belangrijk in het proces van vernieuwen (innovatie). Als Defensie nauw samenwerkt met maakbedrijven en bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), kunnen problemen en verbeterpunten snel worden gevonden en opgelost. Dit proces zorgt ervoor dat drones voortdurend worden verbeterd op basis van ervaringen van gebruikers en nieuwe technologie. Hierdoor kunnen bedrijven snel reageren op veranderingen in de situaties waarin Defensie werkt.

Defensie wil graag in gesprek gaan met de industrie, kennisinstellingen en organisaties die werken aan het ontwikkelen en vernieuwen van de waardeketen (value chain) van UAS in Nederland. Met dit gesprek wil Defensie beginnen met het opbouwen van een sterk netwerk van bedrijven en organisaties dat zich richt op kleine drones (minder dan 150 kg), het Ecosysteem UAS. Waarbij onderzoek en ontwikkeling (R&D), vernieuwing, schaalvergroting, versnelling, verbetering van prestaties en leveringszekerheid goed op elkaar worden afgestemd.

In 2025 wil Defensie al bestellen op de Europese markt. Dit wordt gedaan vanwege de snelheid en de aantallen die nodig zijn. Maar tegelijkertijd wil Defensie in 2025 beginnen met het opbouwen van een netwerk van bedrijven, zodat toekomstige bestellingen direct in Nederland kunnen worden geplaatst. Naast geld voor de bestellingen stelt Defensie ook geld beschikbaar om het ecosysteem te ondersteunen, bijvoorbeeld door bedrijven te ondersteunen bij het vergroten van hun ontwikkel- en productiecapaciteit.

Voorwaarden

Door deelname aan de IT-tafel(s) ga je akkoord met de volgende voorwaarden:

  1. Defensie vergoedt geen kosten die gemaakt worden door deelname aan de IT-tafel(s) of daaraan verbonden activiteiten.
  2. Defensie mag ervoor kiezen om niet verder te gaan met de IT-tafel(s) of de resultaten daarvan.
  3. Alle verstrekte en geleverde informatie van de deelnemers aan de IT-tafel(s) mag Defensie gebruiken voor de opstelling van een programma van eisen, verwervingstraject en/of informatie-uitwisseling met externe partijen.
  4. Informatie die Defensie voorafgaand aan en tijdens de IT-tafel(s) deelt kan veranderen. Defensie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen daarvan.
  5. Deelnemers aan de IT-tafel(s) worden niet individueel geïnformeerd over mogelijke verwervingstrajecten en/of vervolgtrajecten. Verwervingstrajecten worden gepubliceerd volgens de geldende wetten en regels.

Meer weten?

Ga naar de beginpagina JIVC-leveranciersdialoog. Heb je een vraag? Neem gerust contact op via ons contactformulier.