45 jaar ingezet voor Nederland (videoserie)

In de videoserie Farewell Falcon ziet u het verhaal van de F-16 Fighting Falcon. Vanaf 1979 vloog de Koninklijke Luchtmacht met dit jachtvliegtuig. De mensen die er mee gevlogen en gewerkt hebben geven een bijzonder inkijkje.

Ontwerp en geschiedenis

Een scherp en wendbaar vliegtuig, dat kracht uitstraalt. De invoering van de F-16 luidde voor de luchtmacht een geheel nieuw, digitaal, tijdperk in. De lichte constructie en sterke motor zorgden voor een groot klimvermogen en grote wendbaarheid waardoor het toestel uitblonk in vrijwel iedere denkbare taak.

Je wordt een soort vogel. Je wordt een roofvogel.

Video deel 1: ontwerp en geschiedenis

Bouw en introductie

De eerste F-16 werd in juni 1979 in ontvangst genomen. Na een introductierondje boven de Friese 11 steden komt de eerste Nederlandse F-16 boven Vliegbasis Leeuwarden aan. De selectie en werving van de F-16 begon eind jaren '60 en in 1975 werd de definitieve keuze gemaakt. Nederland voerde de F-16 in samen met de Verenigde Staten, België, Denemarken en Noorwegen. Fokker werd verantwoordelijk voor de productie van de Nederlandse en Noorse F-16's.

De neus ging open en daar kwam de eerste F-16 uit…

Video deel 2: bouw en introductie

Ongevallen

In de eerste jaren gaan meer toestellen verloren dan waar vooraf op gerekend is. Nog voordat het laatste toestel in 1992 aan de luchtmacht is afgeleverd zijn er al 25 neergestort. Hierbij komen 13 vliegers en 1 burger om het leven.

Alle regels die we hebben zijn met bloed geschreven.

Video deel 3: ongevallen

Techniek en onderhoud

Om de F-16 als modern gevechtsvliegtuig operationeel te houden, worden in de loop der jaren veel veranderingen uitgevoerd. De midlife update eind jaren '90 is de belangrijkste. Hoewel de F-16 na alle wijzigingen uiterlijk nog hetzelfde lijkt, is het 'onder de motorkap' een totaal ander vliegtuig.

De hele tijd dat die F-16 bij ons heeft gevlogen is dat vliegtuig gemodificeerd geweest.

Video deel 4: techniek en onderhoud

Missies I

De eerste 14 jaar wordt de F-16 alleen gebruikt om te oefenen. In 1993, kort na de Koude Oorlog, komt daar abrupt verandering in.

Tijdens Operation Deny Flight worden Nederlandse F-16’s voor het eerst met scherpe wapens ingezet. Boven oorlogsgebied in het voormalig Joegoslavië.

Wij hadden niet gedacht dat wij zo snel al eigenlijk de oorlog ingestuurd zouden worden.

Video deel 5: missies I