Meer openheid over burgerslachtoffers

Defensie vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van haar inzet en is daar zo transparant mogelijk over.

Stappenplan artikel 100-inzet

In 2022 kwam Defensie met een stappenplan voor meer openheid over burgerslachtoffers tijdens inzet. Het gaat daarbij om zogenoemde artikel 100-inzet: missies om de internationale rechtsorde te handhaven en te versterken.

Het kabinet stuurt vóór zulke missies een zogenoemde artikel 100-brief naar de Tweede Kamer, tenzij er sprake is van een spoedsituatie. Als onderdeel van de brief beschrijft Defensie welke risico’s voor burgerslachtoffers ze verwacht en wat ze doet om die risico’s kleiner te maken. Ook staat in de brief hoe Defensie tijdens de missie informatie deelt over wapeninzet.

Het stappenplan bestaat uit:

  1. De risico’s op burgerslachtoffers worden meegenomen in artikel-100 brieven.
  2. Defensie geeft vooraf aan hoe transparant Defensie kan zijn over Nederlandse wapeninzet. Defensie weegt daarbij risico’s af voor de veiligheid van het personeel, de operatie en de veiligheid van Nederland en haar partners.
  3. Tijdens de missie toetst Defensie of ze transparant genoeg is over Nederlandse wapeninzet.
  4. Het onderwerp burgerslachtoffers heeft een belangrijke rol bij de evaluatie van missies.
  5. De bescherming van burgers tijdens gewapend conflict wordt meegenomen in het buitenlandbeleid van Nederland.

Onafhankelijk

Het kabinet laat de eindevaluatie van missies standaard uitvoeren door een onafhankelijke partij. Ze vraagt daarbij om extra aandacht voor het onderwerp burgerslachtoffers. Dit helpt Defensie om burgers beter te beschermen bij toekomstige missies.

Dataset luchtcampagne

Om zo transparant mogelijk over haar wapeninzet zijn, deelde Defensie een grote dataset met operationele informatie over de Nederlandse bijdrage aan de luchtcampagne van de anti-ISIS coalitie.