Cyberoperaties

Met cyberoperaties kan Defensie digitale systemen van tegenstanders aanvallen, uitschakelen of manipuleren. Dit gebeurt door het Defensie Cyber Commando (DCC).

Cybereffecten

Defensie zet cyberoperaties in om bepaalde effecten te behalen:

  • Vertrouwelijkheid: onthullen wat geheim is. Het DCC kan data verzamelen uit digitale systemen van tegenstanders en die openbaar maken.
  • Integriteit: de betrouwbaarheid beïnvloeden: Het DCC kan digitale systemen van tegenstanders binnendringen en beïnvloeden. Als dit systemen zijn die bijvoorbeeld apparaten aansturen, dan kan het DCC ervoor zorgen dat die systemen die apparaten anders aansturen. Na verloop van tijd gaat die apparatuur stuk, zonder dat tegenstanders doorhebben wat er mis is met hun apparatuur.
  • Beschikbaarheid: de toegang ontzeggen. Het DCC kan digitale systemen van tegenstanders binnendringen. Eenmaal binnen voorkomen ze daarna dat anderen nog kunnen inloggen in die systemen. Tegenstanders kunnen dan hun eigen systemen niet meer gebruiken.

Zelfde regels, en politiek bepaalt

Voor cyberoperaties gelden dezelfde regels als voor elke andere militaire operatie. Defensie voert cyberoperaties alleen uit in opdracht van de politiek.

Samenwerking Defensieonderdelen

Het DCC werkt tijdens cyberoperaties meestal samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de Koninklijke Marechaussee en het Defensie Cyber Security Centrum (DCSC).

Inzet van reservisten

Bij het DCC werken cyberreservisten. Dit zijn specialisten die werken bij cybersecurity-bedrijven of organisaties waar cybersecurity belangrijk is en zich daarnaast inzetten voor Defensie. Het DCC zet deze cyberreservisten in tijdens cyberoperaties, of ze werken vanuit het DCC bij verschillende krijgsmachtsdelen.

Meer informatie over cyberreservist worden staat op werkenbijdefensie.nl. Daar staan ook de vacatures voor cyberreservisten.