Korte Officiersopleiding
De Korte Officiersopleiding (KOO) is bedoeld voor aspirant-officieren (cadetten) die buiten Defensie een hbo of wo-bachelor/master hebben gevolgd. De cadetten worden in 1 jaar aan de Koninklijke Militaire Academie opgeleid tot officier. Daarna volgt de vaktechnische opleiding (VTO). De VTO leidt de cadetten verder op voor de eerste officiersfunctie. De krijgsmachtdelen hebben elk een eigen Korte Officiersopleiding.
Korte Officiersopleiding
De KOO bij de marine start met een introductie in Den Helder. Deze periode bestaat onder meer uit een bivak en een eerste vaarstage. Tijdens deze stage leer je in de praktijk de verschillende diensten aan boord van een marineschip kennen.
Daarna volgt de Gemeenschappelijke Officiersopleiding (GOO) en de Algemeen Maritiem Militaire Vorming (AMMV). Hierbij is veel afwisseling tussen theorie en praktijk. Je krijgt vakken als sport, algemene militaire en maatschappelijke oriëntatie en schietvaardigheid. Maar ook militair straf- en tuchtrecht en praktische militaire leiderschapsoefeningen. Verder bevat het rooster inleidende colleges over de bachelors Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen en Technologie.
Vaktechnische opleiding
De VTO en functieopleiding bereiden je voor op een eerste operationele officiersfunctie binnen de marine. De VTO maakt integraal deel uit van de KOO.
Afhankelijk van het dienstvak duurt de KOO met de VTO 2 tot 2,5 jaar.
Korte Officiersopleiding
De KOO bij de landmacht bestaat uit 3 modules.
Module 1: algemene militaire opleiding (12 weken)
In deze module staat de overgang van burger naar militair centraal. Je leert diverse militaire basisvaardigheden. Zoals wapenhandelingen, zelfhulp en kameradenhulp (militaire variant op EHBO), fysieke training, grensverleggende activiteiten en kennis over munitie en strijdmiddelen. Je werkt in deze module ook aan individuele vorming en groepsvorming, en maakt kennis met leidinggeven.
Module 2: commandovoering en leiderschap (10 weken)
In deze module krijg je eerst les, om daarna de kennis tijdens oefeningen te velde in de praktijk te brengen. Het programma wordt afgewisseld met lessen over effectief leiderschap, militaire operaties, ethiek en gesprekstechnieken.
Module 3: operationeel (22 weken)
Je maakt kennis met de officier tijdens gereedstelling en inzet. In deze periode volg je vooral lessen aan de faculteit. Zoals de vakken militair recht, geschiedenis, management en bedrijfsvoering, en militair denken en optreden. Naast de lessen werk je ook aan projecten, het afmaken van het portfolio en het voorbereiden en doen van de fysieke testen. Module 3 sluit af met een eindoefening en je bevordering tot tweede luitenant.
Vaktechnische opleiding
Na de KOO volgt de vaktechnische opleiding (VTO). Deze specifieke opleiding duurt 3,5 tot 10 maanden, afhankelijk van het wapen of dienstvak. Na het afronden van de VTO is de opleiding klaar en kan je starten met je eerste officiersfunctie.
Korte Officiersopleiding
De Korte Officiersopleiding bij de luchtmacht heet de Primaire Militaire Officiersopleiding (PMO) en duurt ongeveer 20 weken.
De PMO start met het aanleren en trainen van militaire basisvaardigheden en leidinggevende vaardigheden. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Na de overgang van burger naar militair maak je kennis met de luchtmacht. Via de Basic Airpower Course krijgt je onder meer inzicht in inzet van het luchtwapen, vredesbedrijfsvoering en logistiek.
Tijdens de PMO staat de persoonlijke ontwikkeling als mens en toekomstig luchtmachtofficier centraal. Dit wordt tijdens de gehele opleiding in een portfolio vastgelegd. Het opleidingskader en toekomstige collega’s begeleiden je.
Vaktechnische opleiding
Na de PMO volgt de vaktechnische opleiding (VTO). Hier ligt de aandacht op het verder ontwikkelen van het vakgebied. De vorm en duur verschillen per vakgebied.
Korte Officiersopleiding
De KOO bij de marechaussee bestaat uit 4 delen beroepsopleiding (BO-blokken) en bachelor academisch onderwijs. Beroepsvaardigheden, kennis en persoonlijke ontwikkeling vormen de basis van de KOO. Tijdens de hele opleiding werk je met een persoonlijk ontwikkelprofiel. De KOO bij de marechaussee duurt 1 jaar.
Militaire vaardigheden en vorming, leiderschap en commandovoering zijn belangrijke onderwerpen tijdens de KOO. Vanuit commandovoering komen besluitvorming, bevelvoering en leiderschap samen. In alle oefeningen, opdrachten en praktijk vormt dit de basis.
De KOO behandelt per BO-blok andere thema’s en modules. Denk onder meer aan militaire operaties, humanitair en militair (oorlogs)recht, leiderschap, ethiek, projectmanagement, militaire geschiedenis en politieoptreden.
Vaktechnische opleiding
Na de KOO volgt de vaktechnische opleiding (VTO) waar je specifieke vakkennis leert. De marechaussee heeft 4 stromingen binnen het VTO: operaties (OPs), logistiek (Log), personeel & organisatie (P&O) en informatiemanagement (IM). De VTO duurt ongeveer een jaar.