Cane en stok

Alle compagniescommandanten dragen een cane bij bijzondere regimentsgelegenheden. Naast deze met leer beklede bamboestok draagt de regimentscommandant ook een stok. Deze is van gelakt hout met een metalen kroon.

Vergroot afbeelding Een cane, een met leer beklede bamboestok.
De cane is een met leer beklede bamboestok.

Cane

Veel van de tradities binnen het regiment verwijzen naar zijn Britse wortels. Dat geldt bijvoorbeeld voor het ceremonieel tenue. Het geldt ook voor de cane. De cane is een met leer beklede bamboestok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen alle officieren van de Prinses Irene Brigade naar goed Brits gebruik een cane.

Na 1945 bleef deze gewoonte binnen het regiment bestaan. In de jaren ‘70 hield men ermee op. In 2009 maakte de cane zijn comeback binnen het regiment. Alle compagniescommandanten van 17 Pantserinfanteriebataljon dragen de cane bij bijzondere regimentsgelegenheden. Dat geldt natuurlijk ook voor de commandant van de Staf en stafcompagnie van 13 Gemechaniseerde brigade.

Vergroot afbeelding De stok van de regimentscommandant.
De stok van de regimentscommandant.

Stokken

Verwar de cane niet met de stok van de regimentscommandant. De commandant draagt de stok ook bij bijzondere regimentsgelegenheden.

Vergroot afbeelding De stok van de bataljonsadjudant.
De stok van de bataljonsadjudant.

Verder is er ook nog de bekende stok van de bataljonsadjudant. Deze is van gelakt hout met een metalen kroon. De stok heeft een bijzondere herkomst. Deze is gemaakt van een rijtuiglantaarn uit de Koninklijke Stallen in Den Haag.