Muziekkorpsen

2 muziekkorpsen hebben nauwe banden met de geschiedenis van het regiment. Beide bestaan niet meer, maar hebben wel hun sporen nagelaten. Dit waren de Royal Netherlands Brigade Princess Irene Military Band en het Tamboerskorps.

Vergroot afbeelding Royal Netherlands Brigade Princess Irene Military Band (archieffoto).
De Royal Netherlands Brigade Princess Irene Military Band.

Royal Netherlands Brigade Princess Irene Military Band

De Nederlandse militairen in Engeland formeerden in 1940 al hun eigen muziekkorps. Dat gebeurde nog voor de officiële oprichting van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. De drijvende kracht hierachter was kapelmeester M. de Groot. Dit korps groeide uit tot een professioneel muziekgezelschap. Onder de naam ‘Royal Netherlands Brigade Princess Irene Military Band’ trad het in veel plaatsen in Groot-Brittannië op.

De muzikanten van de Irenebrigade namen ook 4 grammofoonplaten op. Verder verzorgden ze radio-optredens voor de BBC en Radio Oranje. Dit was een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen.

Het muziekkorps werd in 1944 opgeheven. Toen deed de Irenebrigade in Normandië mee aan de geallieerde campagne tegen nazi-Duitsland. De muzikanten werden als gewondenverzorgers bij de troepen in het veld ingelijfd.

Tamboerkorps

In 1948 werd er bij het Garderegiment een tamboerkorps opgericht. Dit korps trad vaak op, bijvoorbeeld tijdens de taptoes in Delft en Breda.

Het tamboerkorps kreeg in 1961 een eigen ceremonieel tenue. De leden van het tamboerkorps waren ook  dienstplichtigen. Het korps trad sinds 1988 ook samen op met het tamboerkorps van het Garderegiment Grenadiers. In 1991 hield het tamboerkorps op te bestaan. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zet de traditie van het korps voort. Deze kapel treedt soms op in het ceremonieel tenue van de fuseliers.