Vaandel en uitzendvlag
Zoals alle regimenten en korpsen van de Koninklijke Landmacht voert het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene een vaandel. Het heeft tegenwoordig vooral een symbolische en een ceremoniële functie. Het vaandel drukt onder meer de band met het Koninklijk Huis uit.
Geschiedenis vaandel
Op 6 juli 1965 reikte prins Bernhard in de Westenbergkazerne in Schalkhaar een nieuw vaandel uit aan de regimentscommandant. Dit vaandel kwam in de plaats voor het oude vaandel. Het oude vaandel kreeg de brigade op 27 augustus 1941 uit handen van koningin Wilhelmina. Het vaandel wordt gedragen in een speciale bandelier. Oud-strijders van de Irenebrigade hebben deze draagriem geschonken.
Gebruik vaandels en standaarden
Het militaire gebruik van vaandels en standaarden heeft een lange geschiedenis. Vroeger dienden zij op het slagveld als herkenningsteken van de strijdende eenheden. Maar het vaandel had ook een symbolische waarde en een ceremoniële functie. Dit laatste is nog steeds het geval. Daarom is het vaandel bijvoorbeeld prominent aanwezig bij beëdigingen en commando-overdrachten. De oranje kleur van het dundoek staat symbool voor de nauwe band met het Koninklijk Huis.
Vaandelopschriften
Een eenheid kan zich onderscheiden in het gevecht. Voor die krijgsverrichtingen kunnen zij een vaandelopschrift krijgen. Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene voert 7 vaandelopschriften. Deze verwijzen naar krijgsverrichtingen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene en de Indiëbataljons van het Garderegiment Prinses Irene:
- ST. Come 1944;
- Pont Audemer 1944;
- Beeringen 1944;
- Tilburg 1944;
- Hedel 1945;
- West-Java 1946-1949;
- Oost-Java 1946-1949.
Uitzendvlag
Behalve het vaandel heeft het regiment ook een uitzendvlag. Deze zit aan de vaandelstok. Op zogenoemde streamers staan de namen van uitzendingen. Deze slaan op de internationale missies van 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI. Inmiddels heeft de uitzendvlag 5 vlaggenbanden. Hierop staan de opschriften IFOR 2, SFOR 5, SFOR 13, TFU 2 en TFU 10.