Monumenten

Het werk van commando’s gaat gepaard met grote risico’s. Velen brachten het hoogste offer in de naam van vrede en veiligheid. Monumenten getuigen daarvan. Op die plaatsen van herinnering spreken gesneuvelde commando’s over de dood heen. Het zijn betekenisvolle plaatsen. Voor veteranen die op de bronzen platen zoeken naar bekende namen, maar ook voor nieuwe lichtingen commando’s.

Vergroot afbeelding Commando Memorial-monument bij Achnacarry.
Het Commando Memorial-monument bij Achnacarry.

Voor alle commando’s

De geschiedenis van het Korps Commandotroepen gaat terug tot 1942. Sindsdien sneuvelden 75 commando’s tijdens gevechtsacties. Daarnaast kwamen sinds 1950 nog eens 21 korpsleden ‘in of door de dienst’ om het leven. Zij worden allen herdacht. Op verschillende plaatsen in Nederland en in het buitenland staan herdenkingsmonumenten voor hen.

Het indrukwekkende Commando Memorial-monument bij Achnacarry heeft betekenis voor alle commando’s. Het werd in 1952 onthuld. Het herdenkt de commando’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Britse dienst zijn omgekomen.

Vergroot afbeelding Commandomonument met de namen van de 75 gesneuvelde commando’s.
Commandomonument met de namen van de 75 gesneuvelde commando’s.

Commandomonument

Voor Nederlandse commando’s is de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal het middelpunt van herdenkingen. Daar staat het Commandomonument met de namen van de 75 gesneuvelde commando’s. Het monument is in 1988 onthuld. Op de kazerne zijn nog enkele monumenten te vinden, zoals een gedenkteken voor Korea-gangers.

Vergroot afbeelding Gedenkteken voor Korea-gangers.
Gedenkteken voor Korea-gangers.

Andere herdenkingsplaatsen

De commando’s nemen ook deel aan herdenkingen elders in het land. Denk daarbij aan herdenkingen:

  • rond operatie Market-Garden;
  • voor de inzet in Vlissingen en Westkapelle op Walcheren. Hier staan de monumenten vlakbij de plaatsen waar de commando’s in 1944 aan land kwamen;
  • over de verliezen in Nederlands-Indië bij het Indië-monument in Roermond.

Deze opsomming is niet compleet. Want er zijn meer monumenten, zelfs 2 in Nederlands-Indië. Ook is er het ‘Monument voor het Korps Commandotroepen’ op de kazerne in Roosendaal. Het is een tijdloos beeld van een commando die een hindernis neemt. Het is niet voor de doden, maar voor het korps zelf.