Herdenken en monumenten
Herinneren en herdenken zijn belangrijke activiteiten. Ook het Regiment Infanterie Johan Willem Friso (RIJWF) herdenkt jaarlijks de hoogte- en dieptepunten uit de eigen geschiedenis. De militairen eren daarbij vooral de regimentsgenoten die tijdens hun plaatsing bij het regiment om het leven kwamen. Zij doen dit op 2 gedenkplaatsen, namelijk het JWF-monument en het JWF gedenkteken.
Het JWF-monument
In 1983 werd op de Adolf van Nassaukazerne in Zuidlaren het Libanonmonument onthuld. Deze plaquette bevat de namen van de 9 omgekomen Nederlandse UNIFIL-militairen. Na het mobilisabel stellen van 44 Pantserinfanteriebataljon verhuisde het in 1994 naar de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Sinds de heroprichting van het regiment in 1999 staat het op de Johannes Postkazerne in Havelte.
Achter de gedenksteen werden een witte en een groene DAF YP 408 geplaatst. Bij de onthulling schonk de bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal M. Schouten een buste van prins Johan Willem Friso aan het regiment.
Het monument op de Johannes Postkazerne kreeg in 2009 de naam ‘JWF-monument’. Het kreeg een meer algemeen karakter als herdenkingsplaats voor alle gevallenen van het regiment. Jaarlijks vindt er op 4 mei de dodenherdenking plaats.
Op verschillende plaquettes staan nu de namen van:
- de oorlogsvrijwilligers van het Bataljon ‘Friesland’ (1-9 RI) en het Bataljon ‘Drenthe’ (1-1 RI) die tijdens de inzet in Nederlands-Indië stierven;
- de overleden UNIFIL-militairen;
- de regimentsleden die in Uruzgan omkwamen.
Een YPR 765 verving de groene YP 408 na invoering van de CV90.
Het JWF-gedenkteken
Op 21 oktober 2005 nam het bataljon het JWF-gedenkteken in gebruik. Op deze plek voor het stafgebouw van 44 Pantserinfanteriebataljon zijn tegels geplaatst. Hierop staan de namen van hen die tijdens hun plaatsing bij dit regiment onder niet-operationele omstandigheden stierven. De instelling van het gedenkteken hield verband met de tragische dood van dienstplichtig soldaat René van Well tijdens oefening Blauw Koord op 18 december 1980. Het plantsoen direct buiten de kazernepoort, van waaruit de deelnemers aan oefening Blauw Koord vertrekken, werd in 2005 naar Van Well vernoemd.