Libanonkoord

De militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon zijn te herkennen aan het blauwe ‘Libanonkoord’. Dit dragen zij op hun dagelijks tenue. Daarmee benadrukken zij de onderlinge saamhorigheid.

Vergroot afbeelding Het Libanonkoord. Archieffoto: ministerie van Defensie.
Het Libanonkoord.

VN-taken

Het Libanonkoord herinnert aan de tijd dat Nederland 44 Panterinfanteriebataljon (naast de NAVO-taak) permanent beschikbaar stelde voor VN-taken (1966-1985). Vanaf 1975 droegen de pantserinfanteristen uit Zuidlaren na voltooiing van het trainingsprogramma het blauwe koord op het uniform. Dit fluitkoord stond symbool voor de beschikbaarheid voor ‘blauwe’ VN-taken.

Tussen 1979 en 1985 werd het bataljon daadwerkelijk als vredesmacht in Libanon ingezet voor de missie UNIFIL. Daarna richtte het bataljon zich weer helemaal op de verdediging van het NAVO-grondgebied. Het blauwe koord verdween toen van het uniform.

Na de heroprichting van 44 Pantserinfanteriebataljon RIJWF in 1999 besteedde de bataljonsstaf veel aandacht aan het kweken van een regimentsgevoel. Hierbij speelden het UNIFIL-verleden en het aanhalen van de banden met de ongeveer 9.000 Libanonveteranen een grote rol. Belangrijk in dit verband was de herintroductie in 2003 van het blauwe koord.

Oefening Blauw Koord

Actief dienende regimentsleden krijgen het fluitkoord pas nadat zij de oefening Blauw Koord met succes hebben afgerond. Hierbij moeten zij hun fysieke en mentale bekwaamheid tonen. Ook moeten zij laten zien dat zij voldoende kennis van het verleden van het regiment en zijn voorgangers hebben. Nieuwe leden krijgen het koord uitgereikt door een UNIFIL-veteraan.