Muziekkorpsen
Bij de oprichting in 1950 kreeg Regiment Infanterie Johan Willem Friso (RIJWF) ook de stafmuziek onder zijn hoede. De stafmuziek viel eerst onder het 1e Regiment Infanterie. Deze militaire muziekkapel bestaat sinds 1819. Het zat sinds de late 19e eeuw in Assen en is de oudste van Nederland. Tussen 1845 en 1875 waren alle muziekkorpsen opgeheven. Maar op 25 januari 1875 werd de regimentskapel weer in ere hersteld.
Naamsverandering
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de kapel opnieuw geformeerd. In juli 1950 ging hij Stafmuziekkorps van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso heten. In april 1954 veranderde de naam in Johan Willem Friso Kapel. Een jaar later kregen de muzikanten nieuwe uniformen.
Ook kende het regiment sinds 1955 een tamboerkorps. Dit korps verzorgde ontelbare optredens, onder meer tijdens de taptoes in Delft en Breda. In 1971 werd het korps opgeheven. Verdienstelijke muzikanten van het tamboerkorps konden de overstap maken naar de Johan Willem Friso Kapel.
Goodwill kweken
De JWF-kapel trad tijdens de Koude Oorlog geregeld in het buitenland op. De concerten moesten ‘goodwill’ kweken bij de burgerbevolking, die hinder ondervond van de grootschalige militaire oefeningen.
Na de opheffing van het regiment in 1994 was de Johan Willem Friso Kapel tijdelijk ‘thuisloos’. De heroprichting van juist het RIJWF in 1999 had dan ook een groot voordeel. De tijdelijk regimentsloze Johan Willem Friso Kapel kon opnieuw bij de eigen traditie-eenheid worden ingedeeld.
In 2005 vond een grote reorganisatie van de militaire muziek plaats. Hierbij fuseerde de JWF-kapel met de Koninklijke Militaire Kapel en ontstond de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Deze militaire kapel zet daarmee de tradities voort van 2 verdienstelijke militaire muziekkorpsen.