Herdenken en monumenten

Herdenken is 'verwerken'. Herdenken is ook 'in ere houden'. Herdenken kan overal, op elk moment van de dag, alleen of met elkaar. De Limburgse Jagers herdenken samen, op een speciale plaats en op speciale dagen in het jaar.

Verlies

In het verleden hebben de Limburgse Jagers collega's verloren. De omgekomen militairen, gesneuveld of verongelukt, worden herdacht om hen in ere te houden. Maar ook om het verlies een plaats te geven. De Limburgse Jagers herdenken ook militairen van de stamonderdelen van het regiment die omkwamen in Indonesië, in Korea, tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarvoor.

Monumenten

In heel het land (en zelfs daarbuiten) zijn monumenten te vinden met de namen van omgekomen militairen. De Leeuw van Waterloo eert de gesneuvelden bij de Slag bij Waterloo. Het Citadelmonument in Ginneken (Breda) eert de gesneuvelden bij het beleg van de Antwerpse citadel. Op verschillende monumenten worden de doden van de strijd tijdens de meidagen van 1940 herdacht.

Eigen monument Limburgse Jagers

Het Regiment Limburgse Jagers heeft ook een eigen monument. Dat begon met een aantal plaquettes voor gesneuvelde Indiëgangers. Deze stonden op de Frederik Hendrikkazerne in Venlo. Hieruit ontstond een volwaardig monument met een eeuwige vlam. Dat werd onthuld op 30 juni 1964, in het jaar dat het regiment 150 jaar bestond. Het zou de plaats van herdenking zijn, voor de Indiëbataljons en voor de andere gesneuvelde Limburgse Jagers.

Bij de sluiting van de kazerne in Venlo kreeg het monument een nieuwe plaats op de Van Hornekazerne. Het monument werd toen nog fraaier uitgevoerd. Onderdelen van het oude monument werden ingepast in een nieuw ontwerp. Het vernieuwde monument werd onthuld op 22 november 2003.

Een nieuwe plek

Toen de kazerne in Weert de poorten sloot, moest voor het monument een nieuwe plek worden gezocht. Die was snel gevonden. De beste plek was natuurlijk de huidige thuisbasis van het regiment: de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Op 29 juni 2016 werd de nieuwe herdenkingsplaats onthuld. En daar is iets bijzonders mee aan de hand.

De kazerne ligt in de provincie Noord-Brabant, maar het regiment heeft Limburgse wortels. Nu is het zo geregeld dat het monument een klein stukje Limburg in het Brabantse land is. Niet echt, maar de provincie Limburg heeft het terreintje in erfpacht. Op 11 juli 2017 was de ceremonie om dat te vieren. Later is nog een beeldhouwwerk van mergel geplaatst om de band met Limburg te benadrukken. Het is weer een waardige plek om te herdenken.