Wijzigingen in nautisch productaanbod

De Dienst der Hydrografie maakt diverse nautische producten voor zeevarenden. Zoals zeekaarten en nautische boekwerken. De dienst voert een aantal wijzigingen door in het productaanbod van zeekaarten.

Het gaat om de volgende wijzigingen (update maart 2024):

  • Kaartatlas 1803 vervalt naar verwachting eind 2024.
  • Aangepaste dekking kaartatlas 1801. Onder meer het Belgisch gebied gaat op den duur grotendeels vervallen.
  • Kaartatlas 1810 is vanaf editie 2024 vervangen door de nieuwe atlas 1820. De dekking van 1820 is kleiner, omdat de kaarten van de Randmeren zijn vervallen.
  • Beperking dekking kaartatlas 1812. Onder meer het Lauwersmeer en het Duits gebied gaan op den duur vervallen.
  • De zeekaarten 126, 1457, 1460 en 1555 zijn vervallen. 

Definitieve data worden aangekondigd op deze website en in de Berichten aan Zeevarenden.

Waarom brengt de Dienst der Hydrografie wijzigingen aan in het productaanbod?

De bestaansreden van de dienst is om de scheepvaart die vaart onder de ‘Safety Of Life At Sea (SOLAS)’ regels te voorzien van nautische producten. Deze groep is namelijk wettelijk verplicht om die producten te gebruiken. Dat staat zo in het SOLAS-verdrag.

De SOLAS-markt verandert echter. Vroeger waren papieren kaarten leidend. Tegenwoordig moet het grootste deel van de gebruikers elektronische zeekaarten (Electronic Navigational Charts) gebruiken. De papieren kaarten raken dus steeds meer op de achtergrond. Deze digitale ontwikkeling komt de komende jaren in een verdere stroomversnelling met de komst van S100. En dat vraagt om keuzes. De dienst moet zich concentreren op de toekomst en gaat daarom de inzet voor papieren kaarten verminderen.

Gevolgen voor papieren zeekaarten

Momenteel is het Nederlands karteergebied gedekt met zogenoemde A0 papieren zeekaarten (voornamelijk in gebruik bij SOLAS-scheepvaart) en voor een deel met de 1800-serie (voornamelijk in gebruik bij non-SOLAS-scheepvaart, onder meer voor recreatie). Hierdoor is er vaak een dubbele papieren dekking.

De dienst beëindigt de dubbele dekking zoveel mogelijk. Daarnaast beperkt zij de kartering voor gebieden waarvoor zij niet officieel verantwoordelijk is. Uiteraard blijft de dienst papieren en elektronische nautische producten uitgeven die wettelijk verplicht zijn.

Zelf actueel houden

Een zeekaart is direct na verschijnen al niet meer actueel. De gebruiker dient de kaarten daarom altijd zelf actueel te houden door ze te corrigeren met Berichten aan Zeevarenden. De dienst publiceert deze wekelijks. Er is een brochure waarin uitgelegd wordt hoe u dit in de kaart verwerkt.

Vragen?

Heeft u een vraag of opmerking over de wijzigingen in het productaanbod van de Dienst der Hydrografie? Vul dan het contactformulier in of stuur een e-mail naar hydro.admin@mindef.nl.