Amerikanen hebben oog voor Nederlandse defensie-innovaties

De Verenigde Staten zien veel potentie in samenwerking met Nederland op het gebied van defensie-innovaties. Dat is afgelopen dagen gebleken tijdens een bezoek van Heidi Shyu, de Amerikaanse portefeuillehouder voor innovatie van het Pentagon. Staatssecretaris Gijs Tuinman ontving haar.

Vergroot afbeelding De staatssecretaris schudt de hand van een afgevaardigde van het Pentagon.
Staatssecretaris Tuinman en Heidi Shyu.

Er is een zogeheten Terms of Reference (TOR) overeengekomen. Dit groeidocument is vooral bedoeld om een dialoog op gang te zetten over het uitwisselen van informatie op het gebied van kennis en technologie. Beide partijen zullen hiervan kunnen profiteren.

Nederland heeft de Amerikanen laten zien waarin het excelleert: onder meer op gebied van intelligente systemen, sensoren, nieuwe materialen, semiconductors, ruimtevaart en kwantumtechnologie. De Amerikaanse delegatie ging de afgelopen dagen al langs bij verschillende bedrijven en kennisinstellingen, die op deze vlakken actief zijn.

BITS

Shyu sloot haar bezoek aan Nederland af in Brabant. Hier werd ze bijgepraat over de technologische kansen die Brainport Eindhoven voor defensiedoeleinden biedt. Ook de samenwerking tussen het regionale ecosysteem en Defensie kwam aan bod. Dit gebeurt onder de noemer BITS (Brainport Innovation and Technology for Security). Dit ecosysteem is de blauwdruk voor de verdere uitbouw van innovatieve ecosystemen met Defensie.

“Voor ons is de samenwerking met Defensie via BITS van groot belang om een bijdrage te kunnen leveren aan vrede en veiligheid”, zei Naomie Verstraeten, Chief Innovation & Technology bij Brainport Development. “Het bezoek van mevrouw Shyu benadrukt het belang om als Nederland in te zetten op specifieke technologieën waar we sterk in zijn. Door onze strategische positie hierop te handhaven, kunnen we aansluiten bij Amerikaanse waardeketens en ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het grote belang van semiconductors in de defensie-industrie of het gebruik van fotonische chips in optische communicatie.” Fotonische chips maken gebruik van licht in plaats van elektronen voor het overbrengen van informatie.

Technologische voorsprong

Samenwerken met NAVO-bondgenoten is voor de Verenigde Staten belangrijk om de technologische voorsprong van de Amerikaanse krijgsmacht te waarborgen. Nederland heeft op het vlak van technologie en innovatie veel te bieden. Dat is mede dankzij de nauwe samenwerking tussen Defensie, het bedrijfsleven en verschillende kennisinstellingen.

Ook voor Defensie liggen er kansen. Zo wordt tegemoet gekomen aan ambities uit de Defensienota 2024. Hierin staat onder meer dat de krijgsmacht inzet op verdere ontwikkeling van innovatie en strategische samenwerking. Het bezoek bood dan ook een unieke kans om de samenwerking met de VS op het gebied van Research & Technology (R&T) te verstevigen.

Staatssecretaris Tuinman: “Op deze manier heeft Defensie toegang tot kennis die we met eigen middelen niet krijgen. De oorlog in Oekraïne laat zien dat we moeten innoveren en samenwerken om te kunnen en blijven leveren. De samenwerking op het gebied van kennis en technologie geldt als goede stap in die richting. Mooi ook dat de Nederlandse industrie hiervan mee kan profiteren. Deze bedrijven kunnen hun opgebouwde kennis internationaal laten toetsen.”