Generaal Eichelsheim: “Het gaat erom dat magazijnen vol raken en Oekraïners het volhouden”

Van uniformen tot de meest geavanceerde wapens. De snelle inkoop van allerlei materieel is van groot belang voor Defensie om te reageren op veranderende dreigingen in de wereld. Vandaag kwamen zo’n 300 inkopers bijeen op Fort Voordorp in Utrecht voor de Defensie Inkoopdag. Ze brainstormden gezamenlijk over manieren om het inkoopproces te versnellen door slimme innovaties. In 2023 kocht Defensie al 57 procent meer in dan het jaar daarvoor. 

Vergroot afbeelding Munitiekisten op een stapel
Munitie moet weer op voorraad liggen.

Commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim moedigde vooral leidinggevenden aan om sneller te handelen bij de aanschaf van materieel.

“Inkoop bevindt zich in de frontlinie als het gaat om alles wat ons dierbaar is. Snelheid is het kernwoord. Kopen vanaf de plank. Geen ellenlange trajecten meer ingaan zodat een product 10% beter kan. Het gaat erom dat onze magazijnen vol raken en de Oekraïners het kunnen volhouden. Ik roep leidinggevenden nadrukkelijk op om hierbij achter hun mensen te gaan staan.” 

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim op een podium
Generaal Onno Eichelsheim.

Gebruiker aan het stuur

Ook een efficiënter besluitvormingsproces kan het inkoopproces versnellen. Roselinde Wijman, inkoopdirecteur bij Defensie gaf hier een voorbeeld van.

Ze vertelde over het Defensie-programma ‘Gebruiker aan het Stuur’. Hierbij bestellen  gebruikers hun materieel zelf bij leveranciers. Ook beheren ze hun eigen portemonnee. Op die manier verloopt het inkoopproces efficiënter.

Voor- en nadelen van AI

Nieuwe technologie kan eveneens een rol spelen. Trendwatcher Richard van Hooijdonk gaf het publiek een kijkje in de toekomst. Hij schetste een scenario waarin AI en robots de inkoopprocessen binnen Defensie volledig transformeren. Bijvoorbeeld door te helpen bij het schrijven van aanbestedingen.  

Er was ook ruimte voor ontspanning. De aanwezigen op de Defensie Inkoopdag konden deelnemen aan een pubquiz en een escaperoom.