Repatriëring Libanon: “Wat Defensie en Buitenlandse Zaken nu doen heeft ongelooflijke meerwaarde”
De eerste repatriëringsvlucht vanuit Libanon is inmiddels onderweg terug naar Eindhoven. Nederlanders die kenbaar maakten terug te willen, zijn eerder vandaag op de luchthaven van Beiroet opgevangen. Dat gebeurde onder meer door het zogeheten Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT) van Buitenlandse Zaken. Medewerkers van Defensie zorgden in de tussentijd dat de Airbus A330 vanuit Eindhoven in Libanon aankwam en daar ook weer veilig kon vertrekken. Vanuit Beiroet vertellen 2 betrokkenen over hun ervaringen.
Teamleider SCOT Martin Groenstege: “De mensen die Libanon willen verlaten heb ik bij het vliegtuig opgevangen. Samen met mijn collega Paola ben ik in hun aanspreekpunt. De een heeft vragen over papieren, een ander over wat er straks gebeurt na de landing in Nederland. Bij missies als deze ben je ook vaak een luisterend oor, mensen willen hun hart luchten. Je weet niet wat ze allemaal hebben meegemaakt. Vaak lucht het op als ze gewoon even kunnen spuien.”
“Wat Buitenlandse Zaken en Defensie nu samen uitvoeren heeft een ongelooflijke meerwaarde. Mensen uit een conflictgebied in een veilig gebied brengen. Die opgeluchte gezichten zien als je daadwerkelijk opgestegen bent en letterlijk de veiligheid tegemoet vliegt, is onbetaalbaar. Natuurlijk is het niet allemaal blijheid, maar vaak ook angst, verdriet en onzekerheid. Daar moet je ook maar mee om kunnen gaan. Je weet immers niet wat iemand heeft meegemaakt. Door ervaring leer je daar steeds beter mee om te gaan. Uiteindelijk geeft het werk veel voldoening.”
“Of dit spannend is? Nee, ik heb veel vertrouwen in de gezagvoerder en zijn crew. Daarnaast weet je dat er afspraken zijn gemaakt met Israël en dat veel meer landen op Beiroet vliegen om staatsburgers op te halen. Het risico dat de luchthaven een doelwit zal zijn, is wel heel klein.”
Improviseren waar nodig
Sergeant-majoor Arnold, loadmaster/boom operator: “Elke repatriëring is weer anders. Ik heb er al meerdere meegemaakt. We zijn zeer goed voorbereid. En juist daardoor weet ik dat ik ook kan improviseren waar nodig. Op locatie met oplossingen komen; die verantwoordelijkheid heb ik.”
“Dit is geen standaardvlucht, ik voel dus wel een gezonde spanning. We doen dit samen: 1 team, 1 taak. Bij deze operatie ben ik een klein schakeltje in het geheel. Als ik nou vanavond op het late journaal terugzie dat we de missie volbracht hebben, geeft dat een zeer voldaan gevoel.”