Bevrijding Nederlands-Indië herdacht in Den Haag
Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanavond stilgestaan bij de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië. De capitulatie van Japan betekende 79 jaar geleden het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking werden herdacht.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde samen met plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Harold Liebregs een krans namens de krijgsmacht. Dit gebeurde onder toeziend oog van minister van Defensie Ruben Brekelmans, operationele commandanten of hun plaatsvervangers.
Kransen werden ook gelegd door onder meer ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen.
Vaandel
De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel en het luiden van de Indische klok. Dit jaar bestond de vaandelwacht uit militairen van de Koninklijke Luchtmacht.
Zoals elk jaar werd ook het Indisch Onze Vader ten gehore gebracht. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers verzorgden de muzikale ondersteuning.
Monument
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands–Indië zaten zo’n 100.000 Nederlanders 4 jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Het bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst “De geest overwint”.