Samenwerking

De MIVD heeft een grote rol in het versterken van de weerbaarheid en veiligheid van Defensie en Nederland. Samenwerken met nationale en internationale instanties wordt daarbij steeds belangrijker.

Nationaal

Naast verschillende ministeries werkt de MIVD in Nederland samen met:

Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

De samenwerking tussen de MIVD en de AIVD is sterk. In verschillende eenheden werken ze intensief samen:

  • In de Joint SIGINT Cyber UNIT (JSCU) verzamelen ze inlichtingen door elektronische signalen (signal intelligence) te onderscheppen.
  • In de Unit Contraproliferatie (UCP) zetten ze zich in om de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te houden.
  • In de Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO) voeren ze veiligheidsonderzoeken uit.
  • In het team Caribisch Gebied (TCG) onderzoeken ze de politieke en sociaaleconomische crisis in Venezuela, en wat dat kan betekenen voor het Koninkrijk.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)

De NCTV beschermt Nederland tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen verstoren. Ze is verantwoordelijk voor terrorismebestrijding, cybersecurity en nationale veiligheid. Samenwerken met de NCTV doet de MIVD bijvoorbeeld in de Contra-terrorisme Infobox. Dit samenwerkingsverband levert een bijdrage aan de bestrijding van terrorisme. Deelnemers zijn onder meer de NCTV, AIVD, MIVD, landelijke eenheden politie en het Openbaar Ministerie. 

Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)

Het NCSC is het centrale informatieknooppunt en expertisecentrum voor cybersecurity in Nederland. In het Nationaal Detectie Netwerk (NDN) van de NCSC werken de MIVD, AIVD, NCSC en aangesloten organisaties samen om Nederland digitaal veiliger te maken. Organisaties van de rijksoverheid en vitale aanbieders kunnen deelnemen aan het NDN. Vitale aanbieders bieden diensten aan die onmisbaar zijn voor het voortbestaan van de Nederlandse samenleving. Denk aan energie, (drink)water, transport en telecommunicatie. 

Internationaal

Om dreigingen voor de nationale veiligheid van Nederland eerder te herkennen, werkt de MIVD ook samen met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bijvoorbeeld door informatie uit te wisselen, gezamenlijk onderzoek te doen en te leren van elkaars ervaringen. 
Er gelden strenge regels voor het samenwerken met buitenlandse diensten. Deze staan in artikel 88 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Een samenwerking met een buitenlandse partnerdienst moet eerst worden vastgelegd in een zogenoemde wegingsnotitie. Daarin wordt een partnerland getoetst op 5 punten: 

  • Democratische inbedding: wat is de wettelijke basis van de buitenlandse dienst en hoe is de (parlementaire) controle in het land geregeld?
  • Mensenrechtensituatie: hoe zijn de mensenrechten in het land? Hou houdt een land zich hieraan?
  • Professionaliteit en betrouwbaarheid: kan de MIVD erop vertrouwen dat een buitenlandse dienst professioneel omgaat met informatie?
  • Wettelijke bevoegdheden en mogelijkheden: wat kan en mag de buitenlandse dienst doen in vergelijking met de MIVD?
  • Niveau van gegevensbescherming: hoe gaat de buitenlandse dienst om met het opslaan en vernietigen van verzamelde gegevens?

Door deze toetsing kan een mogelijk risico voor (Nederlandse) burgers en de MIVD worden voorkomen. Met landen waarmee geen officiële samenwerking is, mag de MIVD alleen in dringende en noodzakelijke gevallen gegevens uitwisselen.

Internationaal werkt de MIVD ook nauw samen met de NAVO, VN en de EU. De MIVD ondersteunt deze partijen onder meer met kennis en inlichtingenbijdragen.