Gevechtsinsigne

Militairen komen in aanmerking voor het Gevechtsinsigne als ze deelnamen aan een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. De decoratie heet officieel ‘Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden’ en wordt toegekend door de minister van Defensie.

Het Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden kan – met terugwerkende kracht tot 6 maanden na het incident – worden toegekend. 

Achtergrond Gevechtsinsigne

Na het opschorten van de dienstplicht zijn Nederlandse militairen steeds meer ingezet in vredesoperaties of gebieden waarbij vaker geweld moet worden toegepast om vrede af te dwingen. Steeds vaker kwamen de militairen daarbij in direct vuurcontact met de tegenstanders. Vuurcontacten die variëren van urenlange gevechten tot enkele schoten over en weer. Met de toename van het aantal vuurcontacten nam ook de behoefte toe om zich als militair te onderscheiden van militairen die dergelijke risico’s niet meemaken. 

Vergroot afbeelding Afbeelding van een stoffen gevechtsinsigne.
De stoffen Gevechtsinsigne wordt gedragen boven de rechterborstzak van het gevechtstenue.

Bronzen en stoffen insigne

De liggende ovale vorm van de insigne was in Nederland nog niet eerder toegepast, wat het uniek maakt op het uniform. Op het dagelijks tenue wordt een bronskleurig insigne gedragen, onder meer om zich te onderscheiden van bijvoorbeeld de goudkleurige brevetten. Voor het gevechtstenue is er een stoffen uitvoering.