Oud-KNIL-militair postuum onderscheiden
De nabestaanden van oud-KNIL-militair Carel Marie Fredriksz hebben vandaag 3 decoraties in ontvangst genomen. Fredriksz diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als cavalerist in Nederlands-Indië en werd door de Japanners krijgsgevangene gemaakt.
Aan Fredriksz zijn postuum een vervangend Oorlogs-Herinneringskruis, een Ereteken voor Orde en Vrede en een Trouwe Dienstmedaille in zilver toegekend. Hij overleed in 2015.
Zijn in Brazilië wonende zoon deed de aanvraag voor de onderscheidingen en nam ze in het Zuid-Amerikaanse land in ontvangst. De Nederlandse Defensieattaché voor Brazilië reikte ze uit.
Krijgsgevangene genomen
Fredriksz diende tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bij de Administratie Paarden Depot te Padalarang. Na de aanval van de Japanners op Pearl Harbor in december 1941 raakte ook Nederlands-Indië actief bij de oorlog betrokken. Het land werd binnengevallen door Japan en gaf zich op 8 maart 1942 over. Fredriksz, inmiddels brigadier, was een van de vele KNIL-militairen die krijgsgevangene werd genomen.
Hij kwam terecht in het Blomkamp in Flores. Frederiksz en zijn medegevangenen werden onder meer gedwongen een vliegveld aan te leggen. De omstandigheden waren er erbarmelijk. Zo was er geen elektriciteit en kregen de krijgsgevangen amper te eten. In een jaar tijd stierven zeker 380 van de ruim 2.000 krijgsgevangenen.
Nadat het kamp in juni 1944 werd opgeheven, kwam Fredriksz via onder meer Soerabaja en Batavia terecht in Singapore. Daar werd hij in augustus 1945 uiteindelijk bevrijd. Fredriksz diende na de oorlog nog een aantal jaar voor de KNIL en vertrok in 1950 naar Nederland. Hij werd 2 jaar later bevorderd tot adjudant onderofficier, waarna hij de dienst verliet.