Eer voor speciale operaties onder de waterspiegel
“Jullie kruipen in het hoofd van je tegenstander. Werken in stilte naar jullie doel en denken altijd zetten vooruit.” Met de metafoor van een schaakspel vergeleek Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim het werken op een onderzeeboot. Dat deed hij bij de uitreiking van de medaille voor speciale operaties. 70 militairen van de Onderzeedienst kregen een exemplaar.
Dat ‘schaakspel’ is van onschatbare waarde voor het behouden van vrede meent Eichelsheim. Want op voorhand verzamelde informatie kan bij dreigende conflictsituaties zorgen dat de wijzer de juiste kant op slaat. “En in oorlogssituaties is de ongeëvenaarde stille kracht van onderzeeboten onmisbaar. Genadeloos en geruisloos varen jullie vooruit totdat de tegenstander schaakmat staat.”
Volgens Eichelsheim namen de militairen niet alleen deel aan speciale operaties, maar zijn ze ook uit speciaal hout gesneden. Als de boot onder het wateroppervlakte verdwijnt, hebben zij immers te maken met heel bijzondere omstandigheden. “Jullie zijn dan voor lange tijd zo afhankelijk van elkaar binnen zo’n compacte ruimte. Dat vraagt om ongekende veelzijdigheid en om evenveel kennis over mensen als machines.”
Gevechtskracht verhogen
Defensie behoudt de Onderzeedienst om de gevechtskracht in de toekomst te verhogen gaf de CDS aan. Daarom worden de boten van de Walrusklasse vervangen. “Maar om dat waar te maken, moeten we langer doorvaren met de huidige vloot. Het vraagt veel van jullie om dat te realiseren. Tegelijkertijd hebben we een reputatie hoog te houden. Want jullie blinken uit binnen de NAVO. En dat willen we zo houden.”
Wat Eichelsheim betreft is dat zeker nu het geval. “Want eens te meer is duidelijk dat onze vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend is”, zei hij verwijzend naar de Russische agressie. “Om te beschermen wat ons dierbaar is, hebben we de Onderzeedienst nodig.”
Van de 70 militairen kreeg het merendeel ook de Herinneringsmedaille Internationale Missies.
Onderwateroperaties zeer gewild
De marine verzamelt met onderzeeboten onder meer inlichtingen die vaak leiden tot interessante informatie. Onderwateroperaties zijn daarom zeer gewild bij opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren.
De marine heeft in de inventaris 4 bewapende onderzeeboten met onder meer stealth-eigenschappen. Daardoor zijn ze onder de zeespiegel onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. Voor vervanging van de verouderde boten zijn inmiddels bij 3 kandidaat-werven offertes aangevraagd. Naar verwachting levert de Nederlandse krijgsmacht ook over een jaar of tien via operaties met nieuwe onderzeeboten een waardevolle bijdrage aan veiligheid. Bovendien gaat de in vele jaren opgebouwde kennis niet verloren.