Over de medaille

Je ontvangt de Nationale Sportmedaille NOC*NSF als je voldoet aan de eisen van de Nationale Sporttest. Militairen en andere geüniformeerden mogen de decoratie op het uniform dragen. 

Vergroot afbeelding Voor- en achterkant van de bronzen, zilveren en gouden Nationale Sportmedaille NOC*NSF.
Voorkant en achterkant van de Nationale Sportmedaille NOC*NSF in brons, zilver en goud.

Diploma en decoraties

Deelnemers die de Nationale Sporttest met succes afleggen, ontvangen een diploma. Afhankelijk van hoe vaak je meedoet, krijg je naast het diploma de:  

  • 1e keer een bronzen Nationale Sportmedaille NOC*NSF;
  • 3e keer een zilveren Nationale Sportmedaille NOC*NSF;
  • 5e keer een gouden Nationale Sportmedaille NOC*NSF;
  • 10e keer een bronzen palmtak;
  • 15e keer een zilveren palmtak;
  • 20e keer een gouden palmtak;
  • 25e keer een gouden lauwerkrans.

De Nationale Sportmedaille NOC*NSF, palmtakken en lauwerkrans zijn volgens het merkenrecht wettelijk beschermd. Sinds 1913 slaat Koninklijke Begeer deze decoraties.

Nabestellen en militair laten opmaken

Wil je een medaille, miniatuur, palmtak of lauwerkrans nabestellen? Stuur dan een e-mail met een kopie van je diploma naar de Staf Fysieke Training & Sport Koninklijke Marine/Korps Mariniers. Gebruik hiervoor het e-mailadres nocnsf.sportstaf.czsk@mindef.nl. De staf Fysieke Training & Sport beoordeelt of dit mogelijk is. 

De Staf Fysieke Training & Sport Koninklijke Marine/Korps Mariniers levert geen batons en cijfers. Die kun je kopen via gespecialiseerde bedrijven. Kijk hiervoor op de website van het Nederlandse Veteraneninstituut.  

Je kan de Nationale Sportmedaille NOC*NSF op militaire wijze op een spang of baret laten opmaken (ook in combinatie met andere onderscheidingen). Neem hiervoor contact op met de Staf Fysieke Training & Sport via het e-mailadres nocnsf.sportstaf.czsk@mindef.nl. Zij weet welk opmaakbedrijf dit officieel mag doen.

Korte geschiedenis

De Nationale Sportmedaille NOC*NSF is in 1913 ingesteld door het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC). De onderscheiding heette toen de Medaille voor Alzijdige Vaardigheid NOC. Deelnemers ontvingen deze voor prestaties in de Vaardigheidsproeven van het NOC.

De sportmedaille is in 1959 door het NOC overgedragen aan de Nederlandse Sportfederatie (NSF). Toen de NOC fuseerde met de NSF ging het beheer van de onderscheiding in 1989 naar de Stichting Sportonderscheidingen. Sinds 1 april 2023 is het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de sportmedaille.

Heb je een vraag over de Nationale Sportmedaille NOC*NSF?

Dan kun je contact opnemen met de Staf Fysieke Training & Sport Koninklijke Marine/Korps Mariniers via het e-mailadres nocnsf.sportstaf.czsk@mindef.nl.