Over het kruis
Militairen en reservisten die de Militaire Vijfkamp (MVK) met succes afleggen, krijgen het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Militairen en andere geüniformeerden mogen deze op het uniform dragen.
Certificaat, MVK-speld en Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF
De Militaire Vijfkamp bestaat uit 5 disciplines. Per discipline kun je punten halen. Het totale aantal behaalde punten van de 5 disciplines bepaalt welke onderscheiding je krijgt. Dit zijn:
- certificaat;
- bronzen MVK-speld;
- zilveren MVK-speld;
- gouden MVK-speld;
- Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.
Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en de MVK-spelden zijn volgens het merkenrecht wettelijk beschermd. Sinds 1931 slaat Koninklijke Begeer deze decoraties.
Nabestellen en militair laten opmaken
Je kunt een onderscheiding nabestellen door een e-mail met een kopie van je diploma te sturen naar het Hoofd Bureau Internationale Militaire Sport (H-BIMS). Gebruik hiervoor het e-mailadres cismnl@mindef.nl.
Je kan het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op militaire wijze op een spang of baret laten opmaken (ook in combinatie met andere onderscheidingen). Neem hiervoor ook contact op met H-BIMS via het e-mailadres cismnl@mindef.nl. H-BIMS weet welk opmaakbedrijf dit officieel mag doen.
Korte geschiedenis
Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is in 1931 ingesteld door het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC). De medaille heette toen het Militaire Vijfkampkruis NOC. Met terugwerkende kracht werd de onderscheiding vanaf 1916 toegekend voor prestaties in de Militaire Vijfkamp. De onderscheiding is in 1959 door het NOC overgedragen aan de Nederlandse Sportfederatie (NSF). In 1962 nam de Stichting Moderne Vijfkamp het kruis over. Deze stichting was de voorloper van de Stichting Sportonderscheidingen. Sinds 1 april 2023 is het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.
Heb je een vraag over het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF?
Neem dan contact op met het Hoofd Bureau Internationale Militaire Sport via het e-mailadres cismnl@mindef.nl.