Opsporingsteam marechaussee teruggekeerd uit Oekraïne
Het Forensisch- en Opsporingsteam van de marechaussee is gistermiddag teruggekeerd uit Oekraïne. De specialisten deden daar de afgelopen 2 weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, nadat het land 100 dagen geleden werd binnengevallen door Rusland. De resultaten zijn aangeboden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het team bestond uit zo’n 30 personen. Bij terugkeer op Vliegbasis Eindhoven werden ze verwelkomd door onder anderen minister van Defensie Kajsa Ollongren en commandant marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens. Ook de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, was aanwezig.
Verzoek van Oekraïne
De Nederlandse specialisten waren op verzoek van de Oekraïense autoriteiten, onder de vlag van het ICC, afgereisd. Het Oekraïense Openbaar Ministerie heeft op dit moment onvoldoende capaciteit om zelf alle ‘crime scenes’ te onderzoeken. Het land vroeg daarom het Internationaal Strafhof en EU-lidstaten om hulp bij het onderzoek. Onderzoek doen naar strafbare feiten in binnen- en buitenland onder moeilijke omstandigheden is één van de primaire taken van de Koninklijke Marechaussee. Het lag daarom voor de hand om het onderzoeksteam te sturen.
De specialisten deden de afgelopen weken in Oekraïne onderzoek en stelden onder meer bewijs veilig. Zij namen getuigenverklaringen op en verzamelden digitale info van bijvoorbeeld camera’s en computers. Uit die bewijslast moet blijken of vervolging mogelijk is.
Risico’s
De hele operatie was niet zonder risico, hoewel een directe confrontatie met Russische militairen in of rondom Kyiv zeer onwaarschijnlijk werd geacht. Wel bestond er een continue dreiging van beschietingen en de aanwezigheid van niet-ontplofte munitie. De risico’s werden beperkt door EOD- en medisch personeel mee te nemen en door de eigen beveiliging van de ‘binnenring’ door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.
Het onderzoeksteam bestond onder meer uit forensische, digitale en tactische opsporingsambtenaren van de marechaussee. Maar ook een patholoog van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, een tolk, medisch personeel, experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en het Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten-team (BSB) maakten hiervan deel uit.