Wat doet Defensie?
Defensie beschermt wat Nederland dierbaar is.
De krijgsmacht heeft 3 hoofdtaken. Dit zijn:
- Beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten.
- Bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit.
- Ondersteunen van civiele autoriteiten en leveren van bijstand bij rampen en crises.
Omdat de dreiging steeds dichterbij komt, ligt de nadruk steeds meer op de eerste hoofdtaak: het verdedigen van Nederland en bondgenoten.
Beter voorbereid op dreiging
De veiligheidssituatie in de wereld verslechtert in hoog tempo. Het kan zelfs dat Nederland betrokken raakt bij een grootschalig militair conflict, bijvoorbeeld een oorlog op Europees grondgebied. Defensie bereidt zich daar meer dan eerst op voor. Niet alleen om te vechten als het nodig is, maar vooral omdat je met een sterke krijgsmacht tegenstanders vooraf kunt afschrikken.
Daarvoor is extra gevechtskracht nodig, zeker na 30 jaar bezuinigingen. Meer en betere wapensystemen, extra munitie, meer oefenruimte en extra personeel.
Samen met bondgenoten
Is Nederland daarmee dan voorbereid om zijn normen en waarden van democratie en vrijheid te beschermen? Nee, dat lukt alleen door samen te werken met bondgenoten binnen Europa en de NAVO. Zij helpen Nederland en Nederland helpt hen. Samen ben je sterker. En ook dan kan de krijgsmacht het niet alleen.
Samen met de samenleving
Veiligheid is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving. Daarom werkt Defensie steeds meer samen met bedrijven en kennisinstellingen. Maar het is meer dan dat. Het gaat erom dat je als samenleving eensgezind opstaat op de momenten dat het ertoe doet. Dat je verantwoordelijkheid kan en wil nemen voor de verdediging van je land en de bijbehorende normen en waarden. Ook in het tonen van die bereidheid zit een belangrijke waarde: die van afschrikking. Daarmee kun je dreiging en oorlog voorkomen.
In het optreden van de krijgsmacht verandert er veel. In plaats van iedere missie nauwkeurig voor te bereiden en te plannen moeten militairen in de nabije toekomst ‘gewoon’ klaarstaan, altijd gereed voor een groot conflict.
Taken in Nederland
Een op de 3 militairen wordt ingezet binnen Nederland, voor vrede en veiligheid. Wat doet de krijgsmacht zoal in Nederland? Bekijk de infographic hieronder.
Meer informatie over de nationale inzet vindt u bij Taken in Nederland.
Missies in het buitenland
Nederland wil dat mensen in andere landen ook veilig kunnen leven. Nederland zet militairen daarom in voor verschillende missies in het buitenland. Ook voor een veilig Nederland is het belangrijk dat er op andere plekken in de wereld geen conflicten zijn.
Weten hoeveel Nederlandse militairen op uitzending zijn? En in welke landen?
Kijk in het onderwerp missies in het buitenland.
Hoe denkt Nederland over Defensie?
Beschermen wat Nederland dierbaar is. Om deze zware en verantwoordelijke taak goed te vervullen is draagvlak in de samenleving onmisbaar. Defensie wil de steun voor zijn taken en buitenlandse inzet behouden en vergroten. Het monitoren van deze steun is daarvoor belangrijk. Daarom vindt continu onderzoek plaats naar het draagvlak voor Defensie onder de Nederlandse bevolking.
- Draagvlakmonitor tweede helft 2023
- Draagvlakmonitor eerste helft 2023
- Draagvlakmonitor tweede helft 2021
- Draagvlakmonitor eerste helft 2021
- Draagvlakmonitor tweede helft 2020
- Draagvlakmonitor eerste helft 2020
- Draagvlakmonitor tweede helft 2019
- Draagvlakmonitor eerste helft 2019
De resultaten over 2022 staan niet op de website omdat de samenstelling van de mensen die de enquête invulden (respondenten) in het standaardpanel afwijkt.