Meldingen chroom-6 uit 2023
Als bij testen of werkzaamheden chroom-6 wordt aangetroffen op materieel, vastgoed of andere spullen moet een Defensiemedewerker dat melden. Dat gebeurt bij de leidinggevende en via ‘Melden voorval’ in het digitale personeelssysteem PeopleSoft. De meldingen uit 2023 staan op deze pagina. Meldingen worden geplaatst zoals de melder ze heeft opgeschreven.
Datum en tijd voorval en melding
Voorval: 20-06-2023.
Omstandigheid: Reguliere bedrijfsvoering.
Locatie voorval: Defensielocatie: Apeldoorn.
Toedracht:
Op de brigade bij ons aan de Loseweg 140 (marechaussee), wordt momenteel chroom-6 verwijderd. Ik moet hier onder de werkzaamheden doorlopen, waar er op dat moment geschuurd wordt om chroom-6 te verwijderen. (Er staat wel lint en hier staat op geen toegang) alleen je kan er gewoon onder doorlopen. Ik moet wel via deze weg omdat hier de dienstvoertuigen staan. Ik voel mij hier niet veilig bij. Daarnaast zie je op de vensterbanken stof liggen, wat zeer waarschijnlijk hiermee te maken heeft. Ondanks dat de ramen gesloten zijn. Daarnaast heb ik het gevoel dat het ook mijn burgervoertuig zit, welke naast de brigade staat. Ondanks dat er een waarschuwingsmail (zie bijlage) uitgedaan is met betrekking tot het verwijderen van asbest/chroom-6, heb ik het gevoel dat er niet om onze gezondheid wordt gedacht. Daarnaast moeten er ook werkzaamheden aan de voorkant worden verricht en dit zou dus ook betrekking hebben op burgers, aangezien deze hier ook vrij voor de brigade langs kunnen lopen.
Vermoedelijke oorzaak:
Chroom-6-primer welke zich onder de deklaag verf bevind. E.e.a. was niet zichtbaar met het blote oog maar na demontage van bouten en moeren was de chroom-6-primer op de beschadigde verfdelen wel zichtbaar.
Media aandacht
-
Genomen maatregelen
-
Operationele consequenties
-
Overige van belang zijnde gegevens
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Risico op blootstelling zeer klein. Personeel verricht geen werkzaamheden/ bewerkingen aan asbest/chroom-6 houdende componenten. Verspreiding in omgeving minimaal door het treffen van voorzorgsmaatregelen van het gecertificeerde saneringsbedrijf. Tevens afspraken gemaakt met medewerkers t.a.v. gebruik hoofdingang, etc.
Welke actie zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
Het gecertificeerde bedrijf heeft maatregelen getroffen waardoor er een veilige werkomgeving is/was. Het bedrijf moet voldoen aan de gestelde norm/wetgeving m.b.t. saneren asbest/chroom-6. Er is een afzuiging (stofzuiger) aanwezig, de stelling is voorzien van folie om verspreiding te voorkomen, afzetting. Na de werkzaamheden wordt er een meting verricht. Kozijnen worden nat afgedaan. RVB is aanspreekpunt voor vragen t.a.v. het VGM plan.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Werkzaamheden zijn nu gestopt i.v.m. zomerverlof en wachten op materialen. Na zomerverlof gaat het bedrijf verder met de werkzaamheden (verwijderen asbesthoudende stopverf ramen en chroom-6 houdende verf op de kozijnen). Personeel wordt van te voren voorgelicht. Tijdsschema is voor mij onbekend. Planning zal bij het RVB bekend moeten zijn, aangezien zij het bedrijf inhuren en afspraken maken.
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Ja, al het personeel van desbetreffende brigade is voorafgaande de werkzaamheden geïnformeerd door bedrijfsbureau (via mail) en er zijn afspraken gemaakt over de toegang/ afzetting etc. VKAM heeft een safety flyer opgemaakt.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Dit is hier niet van toepassing, aangezien de medewerkers van de KMar geen saneringswerkzaamheden uitvoeren en niet structureel worden blootgesteld (doen zelf geen bewerkingen aan chroom-6 en asbesthoudende componenten).
Risico op blootstelling erg laag. Daarnaast is het lastig om hier nu onderzoek naar te doen, aangezien het ziektebeeld zich pas veel later openbaart.
Datum en tijd voorval en melding
Voorval: 20-06-2023 in de avond.
Omstandigheid: Lekkage in relatie tot chroom-6 Gebouw 85 F-gang.
Locatie voorval: Woensdrecht .
Toedracht:
Gisteravond (20-06-2023) zijn bij werkzaamheden pluggen in het afvoersysteem boven de F-gang van gebouw 85 losgemaakt, waarbij het afvoersysteem de stort vloed aan water niet heeft kunnen handelen. Gevolg is dat water door het plafond naar beneden is gekomen tot aan de grond. Probleem in deze is dat er chroom-6-werkzaamheden plaatsvinden op het dak van gebouw 85, waarbij chroom-6 vrij komt in de vorm van schilfers. Deze schilfers lossen (deels) op in water, wat mij doet concluderen dat er mogelijk chroom-6-gevaar is op de F-gang. Het water dat naar beneden is gekomen verdampt immers weer, waarna stof achterblijft. Gisteravond is door het bedrijf (VKS) het een en ander gestofzuigd, dit is geen dieptereiniging. Alstublieft zo snel mogelijk onderzoek op risico's en plan van aanpak indien nodig.
Vermoedelijke oorzaak :
Gisteravond zijn door Brandweer en VKS werkzaamheden gedaan in niet conforme werkkleding; lees korte broek korte mouwen en geen adembescherming. Eventueel persoonlijk onderzoek in combinatie met de registratieformulier (Dfe050A) lijkt mij wenselijk voor in ieder geval deze mensen, alsmede de werknemers die rond de F-gang werkzaamheden doen.
Media aandacht
-
Genomen maatregelen
-
Operationele consequenties
-
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Op 20-06-2023 in de avond zijn de filters op de HWA van de platte daken in bepaalde mate verstopt geraakt door een hevige regenbui. Dit leverde lekkage op in het gebouw, de brandweer heeft hierop gehandeld door een filter te verwijderen en heeft de zone met lekkage afgezet. Dit hebben ze zonder PBM’s gedaan.
Welke acties zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
De Ground Safety Manager KMSL (hierna GSM) is gebeld. GSM heeft brandweerpersoneel verzocht de blootgestelde huid en het materieel te reinigen. Dit heeft de brandweer opgevolgd. Projectleider RVB heeft direct een medewerker van VKS in kunnen schakelen om het water wat naar binnen is gelopen, op te zuigen met daarvoor geschikte apparatuur. Het verontreinigd water is afgevoerd. De zone waar het water met verfschilfers binnen is gelopen, is afgezet. De lokalen zijn tijdelijk niet in gebruik.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Woensdagochtend (21-06-23): heeft een rondgang plaatsgevonden met de gebouwbeheerder, projectleider RVB, VKAM en VKS om de situatie en aanpak te bespreken. Ter verificatie van de genomen maatregelen, is de Chroom-VI-expert van het RVB benaderd. Hij heeft zowel mondeling als schriftelijke benadrukt dat er geen gezondheidsrisico verbonden was aan het handelen. Deze informatie is doorgezet naar de brandweer. Er is besloten om VKS de ruimten waar het water binnen is gelopen schoon te laten maken. Zij zijn hiervoor een gespecialiseerd bedrijf.
11-07-2023: RPS heeft kleef- en veegmonsters genomen in de schoongemaakte ruimtes. De monsters worden geanalyseerd, binnen 5 werkdagen worden de resultaten verwacht. Naar aanleiding van de bevindingen kunnen de ruimtes al dan niet vrij worden gegeven.
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Het personeel en de MC zijn geïnformeerd via verschillende kanalen. Eveneens heeft er een briefing plaatsgevonden voor het personeel in gebouw 85 met een presentatie over de gezondheidsrisico’s en de genomen maatregelen. Na de briefing is er de gelegenheid geweest voor het MC en het personeel om vragen te stellen aan de Chroom-VI-expert van het RVB.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Er is gezien de lage concentratie Chroom-VI en de natte behandelmethode geen aanleiding voor gezondheidsonderzoek. De onderzoeken richten zich nu op het schoon verklaren van de ruimtes.
Datum en tijd voorval
- Voorval : 06-04-2023, 09.30 uur.
- Initiele melding: 16-05-2023, 08.32 uur.
Type voorval:
- Bedrijfsveiligheid.
- Biologische gevaren.
- Gevaarlijke stoffen.
Aanvullende kenmerken:
- Geen.
Soort voorval:
- Incident.
Omstandigheid:
- Reguliere bedrijfsvoering.
Locatie voorval:
Defensielocatie: 0000000161 Den Helder - Marinebedrijf.
Toedracht :
De afdeling Drukcomponenten/Hydrauliek heeft een melding vd KLu gehad (Melding: 13128227) om 3 stuks hydrauliekschuiven onderhoud te geven. Bij het losnemen van diverse bouten werd een chroom houdende primer welke zich onder de deklaag/verf bevind. De medewerker heeft de KAM functionaris ingeschakeld en deze heeft met een teststift een controle gedaan op de artikelen en hierbij werd chroom-6 aangetroffen. De KAM functionaris heeft opdracht gegeven om de losse verfdelen welke op de werkbank en de grond zijn gevallen met natte lappen te reinigen waarna de medewerker dit voorzien vd juiste PBM's heeft uitgevoerd. De chroom houdende artikelen worden in samenspraak met de klant op de juiste wijze afgevoerd.
Vermoedelijke oorzaak :
Chroom-6 primer welke zich onder de deklaag verf bevind. E.e.a. was niet zichtbaar met het blote oog maar na demontage van bouten en moeren was de chroom-6 primer op de beschadigde verfdelen wel zichtbaar.
Media aandacht
Genomen maatregelen
Operationele consequenties
Overige van belang zijnde gegevens
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Tijdens handmatig demonteren van bout verbindingen is er verf van het werkstuk los gelaten (verschilferd), hierop zag de medewerker de gele kleur van chroom 6 als onderlaag. Hierop is de medewerker gestopt met de werkzaamheden en heeft een Chromate Check uitgevoerd. Niet waarschijnlijk is dat de medewerker is blootgesteld aan Chroom 6 omdat er alleen grove verfschilfers zijn losgekomen.
Welke acties zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
Uitvoering werkzaamheden direct gestopt. Chromate Check uitgevoerd. Werkgebied afgezet en gemarkeerd met GHS08 met de tekst “bevat Chroom 6”. Medewerker handschoenen laten uittrekken en in zak met Chroom 6 houdend materiaal laten stoppen. Medewerkers laten douchen. Chromate Check nogmaals uitgevoerd door de VKAM functionaris en hiervan is een rapport opgemaakt.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Chromate Check rapportage. Opstarten intern onderzoek. Gereed rond 14-4-2023. PSMV melding is gemaakt door de lijnmanager. Dfe50a formulier wordt ingevuld door de lijnmanager en toegevoegd aan het P-dossier van de medewerker. Reinigen van de werkplek in overleg met de Asbest/ Chroom 6 coördinator.
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Personeel is geïnformeerd door de lijnmanager. MC is niet geïnformeerd omdat de verwachting is dat de medewerker niet is blootgesteld aan Chroom 6.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Dit onderzoek is niet uitgevoerd omdat niet waarschijnlijk is dat de medewerker is blootgesteld aan Chroom 6.
Datum en tijd voorval
- Voorval : 16-02-2023, 00.00 uur.
- Initiele melding: 16-02-2023 11.46 uur.
Type voorval:
- Bedrijfsveiligheid.
- Gevaarlijke stoffen.
- Luchtvaartgerelateerd.
Aanvullende kenmerken :
- (Mogelijke) politieke impact.
- Geen.
Soort voorval :
- Onveilige situatie.
Omstandigheid :
- Reguliere bedrijfsvoering.
Locatie voorval :
Defensielocatie: 0000000270 Leeuwarden - Vliegbasis Leeuwarden.
Toedracht :
Tijdens onderhouds werkzaamheden is chromaathoudende verf aangetroffen op de 2 Ground Control Stations (GCS) op de Vliegbasis Leeuwarden. Er is een indicatieve test gedaan met een chroom-6-testpen die positief was.
Vermoedelijke oorzaak :
Ondanks de eisen die zijn meegegaan met de LoR for LoA bestaat de mogelijkheid dat het systeem toch chromaathoudende verf bevat. Het is op dit moment niet bekend wat er in het contract tussen USG en GA als leverancier is vastgesteld.
Media aandacht
Gezien de gevoeligheid chroom-6 mogelijk media aandacht.
Genomen maatregelen
Safety Vliegbasis Leeuwarden is op de hoogte en neemt preventieve maatregelen en doet verder onderzoek (SRS).
Operationele consequenties
Overige van belang zijnde gegevens
Vervolgonderhoud wordt gedaan onder hygiene regime chroom-6. C-306 is op de hoogte en informeert intern CLSK belanghebbenden.
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Mogelijke blootstelling aan Cr6-houdende verfresten op blote huid en/of oraal dan wel luchtwegen bij het installeren en ingebruikneming van de GCS.
Welke acties zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
Gebruikers en diensthoofden geïnformeerd (awareness) en onmiddellijke gebruik PBM bij hanteren GCS en toepassen Arbeidshygiënische strategie. Risico RI&E almede vRAO.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Vaste aandachtspunt voor nieuw personeel bij het inboeken en het aanbrengen waarschuwing stickertje op GCS, worden (reeds besteld en naar verwachting 1 april gerealiseerd).
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Het personeel is gewaarschuwd maar het MC niet.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Nee, er zijn geen gezondheidsonderzoeken. Wel is het betreffende personeel gewezen op de mogelijkheid om hiervan een formulier 'Persoonsregistratie blootstelling gevaarlijke stoffen en fysische processen' (Dfe. 050) in te vullen.
Datum en tijd voorval en melding
- Voorval: 1-2-2023, 10.00 uur.
- Initiële melding: 1-2-2023, 13.28 uur.
Type voorval
- Bedrijfsveiligheid.
Aanvullende kenmerken
- Geen.
Soort voorval
Ongeval.
Omstandigheid
Reguliere bedrijfsvoering.
Locatie voorval
Geen defensielocatie: Nederland: ZRMS Mercuur.
Toedracht
Chroom-6-test gedaan is. Hierna is de chroom-6-test gedaan en deze sloeg positief uit. Er is een test uitgevoerd op de bovenste verflaag en die was negatief. de laag eronder was een positieve test. De test op de kale laag was ook positief. Betrokken personen droegen geen PBM's. 2 mensen droegen een FP1 mondkapje. Er is van te voren geen chroom-6-test gedaan.
Vermoedelijke oorzaak
Geen chroom-6-test gedaan voor aanvang schuurwerkzaamheden.
Omvang schade met betrekking tot:
Personeel Categorie 1
Materieel Geen
Milieu Geen
Tijdens diensttijd Ja
Consequenties andere defensieonderdelen Nee
Milieu
Grond à Water à Lucht à
Details :
Media aandacht
Geen.
Genomen maatregelen
Werk stilgelegd. Chroom-6-test Witte ruimte afgesloten overdruk gemaakt in het schip. Schoongemaakt met een natte doek.
Operationele consequenties
G.een
Overige van belang zijnde gegevens
Overlegd met V&M OZD en adviezen opgevolgd.
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Bij werkzaamheden is mogelijk een met chroom6 houdende verflaag geschuurd, dit was een van de onderliggende lagen. Risico hierbij was het stof wat vrij kwam tijdens de schuurwerkzaamheden, waarbij geen handschoenen zijn gedragen, wel waren mondkapjes in gebruik.
Welke acties zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
De werkzaamheden zijn meteen gestopt, de ruimte is afgesloten. I.v.m. dat de ruimte een eigen ventilatie heeft die afsluitbaar is van de andere ruimtes is die ruimte ook op die wijze afgesloten. Na advies van V&M adviseurs is het overgebleven stof opgeruimd met een vochtige doek. Hierbij zijn PBM’s gebruikt die waren voorgeschreven voor deze werkzaamheden.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Indien er werkzaamheden gepland staan m.b.t. schuren zal eerst het document 'onderzoek chroomVI en lood Zr Ms Mercuur' geraadpleegd worden waarin gespecificeerd staat welke ruimtes chroom-6 bevatten. Tevens is personeel geïnstrueerd om met de chroom-6-stift een test uit te voeren bij twijfel. Tot slot is men erop gewezen te allen tijde de juiste PBM's te gebruiken. Deze acties zijn reeds uitgevoerd.
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Het gehele personeel is geïnformeerd over het incident. Daarnaast was er gelegenheid om vragen te stellen aan de lijnmanagers en chef dienst over chroom-6. De lijnmanagers en chef dienst hebben de e-learning module gedaan en waren goed geïnformeerd. Zodoende konden deze de vragen van personeel goed beantwoorden worden.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Nee, er heeft geen onderzoek plaatsgevonden. I.v.m. met de minimale tijd die men met de werkzaamheden is bezig geweest heeft onze AMV’er hierin een overweging gemaakt dat een uitgebreid onderzoek niet uitgevoerd hoefde te worden. Ze hebben de opdracht gekregen te douchen en hun kleding te reinigen.
Datum en tijd voorval en melding
- Voorval : 25-1-2023, 15.00 uur.
- Initiele melding: 25-1-2023, 16.54 uur.
Type voorval : Bedrijfsveiligheid
- Gevaarlijke stoffen.
Aanvullende kenmerken :
- Geen.
Soort voorval :
- Incident.
Omstandigheid :
- Reguliere bedrijfsvoering.
Locatie voorval :
Defensielocatie: 0000000143 Den Helder - Marinebasis.
Toedracht :
Bij het behandelen van de zogenaamde 'badkuip' van de snuivertopklep van Zr.Ms.Bruinvis is door collega's van een andere werkplaats (Casco-2, bekleders) chroom-6-houdende verf gebruikt als ondergrond voor het beplakken van de 'badkuip' met rubber plaatmateriaal. Dit om een goede hechting op de ondergrond te krijgen. Collega's van de werkplaats Drukcomponenten zijn niet op de hoogte gebracht van het feit dat er chroom-6-verf gebruikt is en waren van plan werkzaamheden uit te voeren aan het component. Door oplettendheid van een collega werd vastgesteld dat het component waarschijnlijk was behandeld met chroom-6-verf en na het uitvoeren van een test bleek dit het geval te zijn. De verf zit op delen open en bloot waardoor er door verkeerd behandelen door een niet deskundige mogelijk chroom-6 contaminatie kan plaatsvinden via de huid. Het betreft SAP opdracht 42029345 voor de hoofdopdracht. Het component is al eerder getest op de aanwezigheid van chroom-6 en dit is voordat het component naar de bekledersafdeling werd gestuurd. Hierbij werd ook chroom-6 geconstateerd zie SAP melding: 13540929
Vermoedelijke oorzaak :
Onduidelijke bedrijfsvoering van betreffende afdeling en gebrekkige communicatie tussen afdelingen onderling. Tevens misschien een idee om dit component op te nemen in het asbeststatusboek of iets dergelijks?
Media aandacht
Nee.
Genomen maatregelen
Werkzaamheden gestaakt en KAM-functionaris ingeschakeld.
Operationele consequenties
Niet bekend.
Overige van belang zijnde gegevens
-
Aan welke risico’s is het personeel mogelijk blootgesteld?
Het betreft hier een conservering welke chroom-VI-houdend is, het personeel is hier niet aan blootgesteld. Dit door oplettendheid en het uitvoeren van een preventieve test met de 3M Chromate Checker.
Welke acties zijn genomen om de risico’s onmiddellijk terug te brengen?
Na de positieve test zijn de werkzaamheden niet aangevangen.
Welke structurele acties staan er op de planning met tijdschema?
Naar aanleiding van deze constatering is PSVM 246425 opgemaakt en is er binnen de betreffende Techniekgroep op 31-01-2023 een intern onderzoek opgestart.
De eerste resultaten van dit onderzoek worden 3 februari verwacht.
Is het personeel en het MC geïnformeerd en/of doorverwezen?
Neen, niet specifiek voor de melding omdat er geen blootstelling geweest. Zij worden wel direct geïnformeerd over voorvalmelding van categorie 3 en 4.
Periodiek wordt de MC geïnformeerd over alle meldingen. Dit vindt plaats via het MC-overleg.
Heeft er een gezondheidsonderzoek plaatsgevonden en wat is de uitkomst?
Omdat er geen blootstelling is geweest heeft er geen gezondheidskundig onderzoek plaats gevonden. Wel wordt er periodiek een PAGO aangeboden aan het personeel.