Defensie ontvangt 231 zienswijzen op ontwerpbesluit radarstation Herwijnen

Defensie heeft 231 zienswijzen ontvangen op basis van het ontwerpbesluit voor het radarstation Herwijnen. De ontwerp-omgevingsvergunning lag tot en met 16 mei ter inzage. De ingediende zienswijzen worden nu meegewogen bij het definitieve besluit.

Vergroot afbeelding Een SMART-L-radar.
Voorbeeld van een SMART L-radar.

Het overgrote deel is ingediend door inwoners van Herwijnen en de directe omgeving. Ook de gemeente West Betuwe heeft er een ingediend. Veel zienswijzen draaien om de zorg over straling en de risico’s voor de gezondheid.

De zienswijzen worden op dit moment bestudeerd om te zien of ze aanleiding geven om het inpassingsplan en/of de vergunning aan te passen. Ook de eerder ingediende zienswijzen op het ontwerp rijks-inpassingsplan worden meegenomen bij het definitieve besluit.

Defensie stelt een nota van antwoord op om elke zienswijze van een reactie te kunnen voorzien. Door de veelheid van onderwerpen en de mate waarin de zienswijzen met elkaar zijn verweven, kost dat veel tijd. De nota van antwoord wordt uiteindelijk samen gepubliceerd met het definitieve rijks-inpassingsplan en de definitieve omgevingsvergunning voor het radarstation.

Noodzaak

De komst van het zogeheten SMART L-radarstation in Herwijnen is noodzakelijk. Het stelt Defensie in  staat de beveiliging van het nationale luchtruim zo snel mogelijk op het gewenste niveau te hebben. Daarvoor zijn 2 radarstations nodig. Een draait momenteel al in het Friese Wier voor de dekking in het noorden. De radar in Herwijnen moet vanaf 2026 de dekking in het zuiden van het land verzorgen.