Arbeidsrevalidatie

Arbeidsrevalidatie is er voor geüniformeerde beroepen. Het helpt u om na gezondheidsklachten weer aan het werk te gaan. Maar arbeidsrevalidatie kan ook vooraf ingezet worden om uitval te voorkomen.

Het doel van arbeidsrevalidatie

Het doel van arbeidsrevalidatie is dat u weer kunt werken op uw oorspronkelijke functie. En dat u een terugval voorkomt. Bij militairen betekent dat bijvoorbeeld dat de training u voorbereidt op functie-eisen, zoals de Defensie Conditieproef (DCP). Voordat u begint bespreekt u met een casemanager waar u naartoe wilt werken.

Arbeidsrevalidatie is niet om uw klachten te verminderen, maar u leert uw werk uit te voeren ondanks uw klachten. Arbeidsrevalidatie is daarom niet geschikt als u nog behandeld moet worden. U moet bereid zijn om de focus op het verminderen van uw klachten los te laten en u focussen op leren werken met de klachten.

Uw programma kan uit verschillende onderdelen bestaan:

  • een werkplekonderzoek;
  • belasting en belastbaarheid;
  • zitten en tillen;
  • vaststellen fysiek basisniveau of eindniveau;
  • fitness;
  • sport en spel;
  • hydrotraining (trainen in het water);
  • mental coaching;
  • ontspanningstherapie;
  • voorlichting;
  • voedingsbegeleiding.

Screening Arbeidsrevalidatie (SAR)

Aan het einde van uw medisch specialistische revalidatie kan uw revalidatieteam u aanmelden voor arbeidsrevalidatie. U krijgt dan een Screening Arbeidsrevalidatie (SAR). Tijdens de screening krijgt u een aantal vragen en een lichamelijk onderzoek om te kijken of u aan een van de programma’s kunt deelnemen.

Een revalidatiearts of de manueeltherapeut voert de SAR uit en duurt 30 minuten.

Aandacht voor voor lichamelijke, sociale en psychische factoren (biopsychosociaal model)

Arbeidsrevalidatie beoordeelt pijn- en stressklachten vanuit het ‘biopsychosociaal model’. Dat betekent dat we kijken naar de samenhang tussen lichamelijke, sociale en psychische factoren. Bij lichamelijke klachten kijken we bijvoorbeeld of er sociale en psychische factoren meespelen en andersom.

Begeleiding

U traint bij arbeidsrevalidatie onder begeleiding van deskundigen. Sport- en fysiotherapeuten begeleiden u om een zo goed mogelijke conditie op te bouwen. En coaches begeleiden u met terugkeren naar uw werkplek en met uw mentale belastbaarheid. De trainers en coaches werken nauw samen en overleggen uw trainingsprogramma met een revalidatiearts. Uw voortgang bespreekt u met uw casemanager. Uw casemanager bewaakt het halen van uw doel dat jullie samen bij de start opstelden.

Trainen in een groep

Arbeidsrevalidatie doet u in een groep. U krijgt adviezen en daarmee gaat u zelf aan de slag om uw doelen te halen. Zo leert u bijvoorbeeld om te gaan met groepsdynamiek, op te komen voor uw belangen en een veilige werkplek te creëren. In een groep zitten revalidanten met verschillende klachten. Naast de groepsactiviteiten kunt u ook therapiesessies krijgen waar u alleen heen gaat.

Duur van de arbeidsrevalidatie

Arbeidsrevalidatie duurt 8, 12, 5 of 20 weken. Er zijn 2 niveaus: voorwaardenscheppend en functiefit. U start in een voorwaardenscheppende-groep als u aan het begin van de arbeidsrevalidatie nog niet toe bent aan de intensievere functiefitgroep.

Na uiterlijk 7 weken in een voorwaardenscheppende-groep gaat u over naar de functiefitgroep. Als u eerder klaar bent voor de functiefitgroep kunt u binnen die 7 weken van de arbeidsrevalidatie al doorstromen.

Bent u na 7 weken nog niet klaar voor de functiefitgroep, dan kunt u nog 5 weken aan uw doelen werken in een voorwaardenscheppende-groep. Soms zijn deze 5 extra weken nodig om u voor te bereiden op de functiefitgroep. Dit is vooral nodig als u moet voldoen aan zware functie-eisen.

De functiefitgroep duurt 8 weken.

Voorwaardenscheppende-groep

Bij de voorwaardenscheppende-groep stromen mensen in en uit. U traint hier om deel te kunnen nemen aan de functiefitgroep. Het kan voorkomen dat uw doelen of belastbaarheid niet aansluiten bij de functiefitgroep. In dat geval traint u om te voldoen aan uw functie-eisen en om uw doelen te halen.  

Er zijn 2 verschillende voorwaardenscheppende-groepen:

  • In de eerste groep werkt u aan kracht en conditie om op een intensiever niveau te kunnen trainen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij zware functie-eisen en om door te stromen naar de functiefitgroep.
  • In de tweede groep ligt de nadruk op het vinden van een goede balans tussen uw functie-eisen en uw belastbaarheid op de lange termijn. U leert gezonde keuzes maken om die balans te versterken. Bij deze groep past u uw doelen ook toe in uw dagelijks leven. 

Beide groepen komen 2 dagdelen per week samen op het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg.

Functiefitgroep

Bij de functiefitgroep groep traint u intensiever dan bij de voorwaardenscheppende-groep. Dit is bijvoorbeeld nodig omdat u een hoog fysiek arbeidsniveau moet bereiken. Het doel is dat u weer voldoet aan uw functie-eisen. U gaat aan de slag met groene activiteiten zoals (speed)marsen en de hindernisbaan. Als afsluiting kunt u de DCP afleggen.

Kosten

Als bij de SAR een indicatie voor multidisciplinaire revalidatie is vastgesteld, wordt arbeidsrevalidatie vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Arbeidsrevalidatie gaat wel van uw eigen risico af. U kunt bij de zorgverzekeraar opvragen hoeveel dat is. Voor militairen wordt arbeidsrevalidatie volledig vergoed.

Informatie of aanmelden

U kunt informatie of een eerste consult aanvragen bij het MRC. Soms hebt u een doorverwijzing nodig van een huisarts of bedrijfsarts. Zorgverzekeraars vergoeden alleen als u bent doorverwezen.

Telefoon: (0343) 59 86 21
E-mail: arbeid@mrcdoorn.nl