Loopanalyse GRAIL
GRAIL staat voor Gait Realtime Analysis Interactive Lab. De Engelse afkorting vat de functionaliteit van het systeem samen: het is in staat het looppatroon in een virtuele omgeving te meten en te trainen.
Het GRAIL-systeem bestaat uit:
- Een loopband die in de lengterichting in tweeën is gesplitst. Onder de loopband liggen 2 krachtplaten die krachten registreren tijdens het lopen.
- Bewegingsregistratie (motion capture). Rondom het platform hangen 10 infrarood camera’s. Deze camera’s registeren de bewegingen die u maakt via sensoren die op uw lichaam zijn geplakt.
- Video-analyse. Rond de GRAIL staan 3 videocamera’s die het looppatroon filmen.
- Virtual Reality. Voor het platform staat een halfrond scherm van 240 graden waarop u een virtuele wereld ziet.
- Diverse computers zorgen voor de aansturing van het hele GRAIL-systeem. U kunt via YouTube een video bekijken over de Virtual Reality-systemen, waaronder de GRAIL.
De gangbeeldanalyse
De gangbeeldanalyse bestaat uit 4 onderdelen:
- Het fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek van de benen en van de romp.
- Het aantrekken van het veiligheidsvest, zodat u tijdens de analyse niet kunt vallen. En het plakken van 26 sensoren en eventueel de EMG-elektroden.
- De meting op de loopband waarbij u op comfortabele wandelsnelheid loopt.
- De meting wordt op een later tijdstip geanalyseerd door de betrokken therapeuten. Daarbij hoeft u zelf niet aanwezig te zijn. Uw revalidatiearts koppelt de resultaten aan u terug.
Belangrijke praktische informatie
De gangbeeldanalyse vindt plaats op de GRAIL in gebouw 52/VINCAM. Op de dag van de analyse mag u plaatsnemen aan de ronde tafel in de centrale hal van dit gebouw. U wordt opgehaald door een van de therapeuten.
- In het gebouw zijn kleedruimtes waar u zich kunt omkleden.
- Draag schoenen waar u in het dagelijks leven ook op loopt, ook als deze aangepast zijn. Neem ook eventuele inlays (zooltjes) en (knie-)enkel-voet ortheses mee.
-
Om tijdens het lopen de juiste meetgegevens te krijgen, is het belangrijk dat de markers nauwkeurig worden geplakt. Daarom zal de meting in uw onderkleding plaatsvinden of in een korte strakke broek (boven de knieën), met een hemd of strak t-shirt. Reflecterend materiaal op kleding kan de meting verstoren. Draag daarom kleding met zo min mogelijk reflecterend materiaal.
-
Gebruik voor de meting liefst geen crème op de benen. Anders hechten de plakkers van de sensoren niet goed.
-
De totale meting duurt 90 tot 120 minuten, u loopt ongeveer 15 minuten.
-
Vindt u het belangrijk dat uw naasten of mantelzorgers erbij zijn op de eerste dag? Dat kan natuurlijk altijd, het MRC ondersteunt en stimuleert dit.
-
Verder is het wenselijk dat u enige ervaring heeft met het lopen op een loopband. Heeft u geen ervaring? Vertel dit dan aan uw eigen fysiotherapeut, zodat u dit mogelijk 1 of 2 keer kunt oefenen.
Voor vragen
Voor medisch inhoudelijke vragen of vragen over de therapieën kunt u contact opnemen met uw physician assistant of revalidatiearts.