Aangezichtsverlamming (facialisparalyse of -parese)

Een (perifere) aangezichtsverlamming (facialisparese of -paralyse) is het gevolg van een beschadiging van de zevende hersenzenuw: de nervus facialis. Verlamming van die zenuw zorgt voor allerlei problemen in uw gezicht en bij spreken. Voor revalidanten met deze problemen is er mimetherapie bij de logopedie op het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg.

Gevolgen

De zevende hersenzenuw is betrokken bij belangrijke functies van uw gezicht. Er zijn verschillende problemen waar u tegenaan kunt lopen bij perifere aangezichtsverlamming:

Asymmetrie (ongelijkheid) in uw gezicht
Verlamming in uw gezicht maakt dat die niet meer symmetrisch is (aan beide kanten hetzelfde). Uw ogen sluiten niet volledig, een mondhoek hangt af en wenkbrauwen fronsen of optrekken lukt u niet meer.

Speekselverlies
Doordat uw lippen onvoldoende sluiten kan er speeksel ontsnappen: bijvoorbeeld tijdens slapen of spreken (spreken met consumptie).

Oogproblemen
Uw ogen sluiten niet meer volledig waardoor uw ogen uitdrogen of waardoor u juist tranende ogen krijgt.

Problemen met eten en drinken
U kunt minder vlot doorslikken. Daarom ontsnapt eten of drinken uit uw mond, bijt u op uw lip of wang, blijft er eten in uw wang zitten en loopt u risico om u te verslikken.

Moeite met praten
De spieren rond uw mond kunnen minder bewegen. Daardoor kunt u moeite hebben met het uitspreken van zogenoemde labiale klanken: p, b, f, v, en w.

Sociale en emotionele problemen
Een aangezichtsverlamming is voor veel mensen zeer ingrijpend. U kunt u schamen of onzeker of verdrietig voelen. Soms gaan mensen daarom sociale contacten mijden.

Mimetherapie

Soms houdt u klachten na een aangezichtsverlamming, omdat de zenuw niet of slechts gedeeltelijk herstelt. De logopedie bij het MRC biedt daarvoor mimetherapie.

De logopedist onderzoekt bij uw eerste bezoek of mimetherapie iets voor u is. Als u kunt beginnen, krijgt u uitleg over de behandeling en hoe u thuis moet oefenen. Tijdens de sessies met de logopedist is er aandacht voor:

  • massage van het gezicht;
  • beweegoefeningen voor uw mond, neus, wangen, ogen en voorhoofd;
  • onderdelen van uw gezicht die ongewenst meebewegen leren beheersen;
  • eten, drinken en spreken verbeteren;
  • gezichtsuitdrukkingen oefenen met en zonder spiegel.

U krijgt meestal 8 behandelingen van 30 tot 45 minuten. Het is belangrijk dat u tussen de sessies regelmatig oefent thuis.

Een aangezichtsverlamming verdwijnt niet volledig door de behandeling. Met regelmatig oefenen krijgt u wel meer controle over uw gezicht. Dit helpt u om met de situatie om te gaan en de meesten revalidanten voelen zich daarom prettiger.

Wat je zelf al kan doen

Probeer uw gezicht zo ontspannen mogelijk te houden. Maak de beweging niet te groot als u uw gezicht beweegt. Houdt uw gezicht zo gelijk mogelijk aan beide kanten (symmetrisch). Oefen niet met gekke bekken trekken. Dit zorgt juist voor ongelijkheid (asymmetrie) in uw gezicht.

Bel voor vragen

Voor vragen kunt u bellen met de afdeling logopedie op telefoonnummer (0343) 59 83 44.