Aanhoudende lichamelijke klachten

Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg heeft een programma voor militairen die langer dan 6 maanden last hebben van onvoldoende verklaarde aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt al 10 jaar toegepast en verbeterd. Het MRC zet het programma nu ook in als pilotstudie gericht op post-actieve veteranen.

Aanhoudende lichamelijke klachten

ALK kan van alles zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanning, pijn en maag-darmproblemen. Bij ALK gaat het erom dat u last heeft van deze klachten zonder een concrete oorzaak. Meestal heeft u al medische onderzoeken gehad die uw klachten niet konden verklaren.

Het is vervelend om een klacht te hebben zonder te weten wat de oorzaak is. Als u niet weet waar de klacht vandaan komt, weet u meestal ook niet hoe u er vanaf komt. Vaak gaan deze lichamelijke klachten vanzelf weer weg. Maar als u deze klachten langer dan 6 maanden heeft, noemen we ze aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

Combinatie met psychische klachten

Niet weten waar uw klachten vandaan komen, kan erg frustrerend zijn voor u en uw naasten. Het kan thuis voor spanningen zorgen of voor stress op het werk. U kunt last krijgen van psychische klachten, doordat u aanhoudende lichamelijk klachten heeft.

Het kan ook dat u al psychische klachten had die een rol spelen bij de ontwikkeling van uw lichamelijke klachten. Dat u een combinatie van lichamelijke en psychische klachten heeft, betekent niet dat deze per se met elkaar te maken hebben. Het maakt voor deelname aan het behandelprogramma niet uit of uw psychische en lichamelijke klachten bij elkaar horen.

Leren omgaan met uw klachten

Het programma is bij Defensie ontwikkeld voor militairen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de behandeling effectief is bij militairen in actieve dienst. Met deze pilotstudie wordt nu gekeken wat deze behandeling kan betekenen voor veteranen.

Het doel van het behandelprogramma ALK is de nadelige gevolgen van de klachten verminderen. Het gaat er daarbij om dat u thuis en op het werk beter leert omgaan met uw klachten en deze leert accepteren. Het doel is dus niet dat de klachten zelf afnemen. Als dat wel gebeurt is het mooi meegenomen. Of dat dan door de behandeling komt kunnen we niet zeker weten, omdat we niet weten waar uw klachten vandaan komen.

Deelnemen

Uw (huis)arts meldt u aan voor een intakegesprek. U ontvangt een schriftelijke uitnodiging voor dit gesprek. Een revalidatiearts die betrokken is bij het behandelprogramma ALK voert dit gesprek met u. En u heeft een apart intakegesprek met een fysiotherapeut van het behandelteam ALK. Als het nodig is verwijzen zij u door voor aanvullend onderzoek.

Is aanvullend onderzoek niet nodig, dan heeft u nog een laatste intakegesprek bij een psycholoog van het behandelteam ALK. De psycholoog geeft u (meestal) een aantal vragenlijsten om beter inzicht in uw klachten te krijgen. Na deze gesprekken bespreekt het behandelteam ALK of u geschikt bent om voor het behandelprogramma.

Het behandelteam bestaat uit specialisten van verschillende vakgebieden: psychiatrie, fysiotherapie, psychotherapie, psychomotorische therapie, sociotherapie, haptotherapie en kan als dat nodig is uitgebreid worden met andere vakgebieden.

Het programma

Als u deelneemt aan het programma komt u 1 dag per week van 8.30 tot 15.30 uur naar het MRC. De behandeling is in groepsvorm.

Dag 1: kennismaking
Uw eerste dag is een kennismakingsdag. U maakt kennis met andere deelnemers en het behandelteam, krijgt uitleg over de behandeling en wat er van u verwacht wordt.

De observatiefase
De tweede tot en met de vijfde week is de observatiefase. Tijdens deze fase probeert uw behandelteam u meer inzicht te geven in uw klachten. Ze zoeken met u uit welke gevolgen u ervaart van uw klachten en welke redenen er kunnen zijn dat de klachten blijven. Tijdens de observatiefase ontstaan concrete doelen die de negatieve gevolgen van uw klachten moeten verminderen en u beter om leren gaan met uw klachten. Als na de observatiefase blijkt dat u uw behandeldoelen bij het programma ALK niet kunt halen wordt u doorverwezen naar een behandeling die wel aansluit bij uw doelen.

De interventiefase
De laatste 8 weken werkt u aan uw behandeldoelen. Dat gebeurt met alle disciplines uit het behandelteam. U kunt de disciplines waar u minder aan heeft niet overslaan. Uw groepsgenoten profiteren in die onderdelen van uw feedback, net zoals u van hen profiteert bij andere onderdelen.

Psychologie
U zoekt tijdens deze groepslessen uit welke psychische klachten bijdragen aan de instandhouding van uw lichamelijke klachten. En u zoekt uit of er een manier is om in gedachten beter om te gaan met uw klachten. De mogelijke psychologische oorzaken van uw klachten worden niet behandeld.

Fysio- en haptotherapie
U leert tijdens de fysio- en haptotherapiesessies beter bewegen en ontspannen ondanks uw klachten. Terwijl u beweegt gaat u op zoek naar de grenzen van uw lichaam. U ervaart welke bewegingen wanneer pijn doen.

Psychomotorische therapie
Tijdens de psychomotorische therapie zoekt u uit hoe uw klachten en uw beleving van uw klachten zich uiten in uw bewegingsgedrag, lichaamshouding of lichaamstaal. En u zoekt uit of dit bepaalde spanningen in uw lichaam veroorzaakt die weer invloed hebben op uw klacht of op hoe u zich voelt.

Sociotherapie en verpleegkundig management
Bij sociotherapie en verpleegkundig management ontdekt u hoe het met u gaat in relatie tot anderen. Bijvoorbeeld met uw partner of gezin of uw vrienden en uw collega’s. Ook bespreekt u hoe u met uw beperkingen uw werk of studie kunt blijven uitvoeren.

Wetenschappelijk onderzoek

Om het effect van het behandelprogramma te meten wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Voor dat onderzoek worden uw antwoorden op de vragenlijsten gebruikt die u invult tijdens uw intake bij de psycholoog. Door te meten komen we meer te weten over ALK en kunnen we de behandeling verbeteren.

Aanmelden

Uw (huis)arts kan u doorverwijzen als u wilt deelnemen aan het behandelprogramma. Vanuit de civiele huisarts (veteranen en burgers) kan de verwijzing naar e-mailadres: secretariaat@mrcdoorn.nl.  

De verwijzing mag ook per post naar: 

MRC Aardenburg 
T.a.v. Secretariaat zorgondersteuning
MPC 56A Postbus 185 
3940 AD Doorn 

Militairen moeten door hun Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf (EGB) verwezen worden via het elektronisch patiëntendossier. Het MRC Aardenburg neemt contact op met de patiënt voor het maken van een afspraak.