Sport en Defensie maken jongeren weerbaar (video)
Weerbaarheid, sportieve vitaliteit, maatschappelijke betrokkenheid én interesse om bij Defensie te werken. Dat alles moet toenemen bij jongeren die deelnemen aan ‘Sport en Defensie maken weerbaar’, een programma van Defensie, NOC*NSF, Nederlands Veteranen Instituut en Verbinding. Vandaag in Nieuwegein kwam staatssecretaris Gijs Tuinman er kennis mee maken.
‘Sport en Defensie maken weerbaar’ is in 2021 begonnen met een sportdag. Hierbij werden 100 jongeren sportief en mentaal getest. De vraag was: zijn jongeren mentaal sterker door de lessen die ze van Defensie leren? Dat bleek het geval te zijn.
Landelijke beweging
Het programma is vervolgens uitgegroeid tot een landelijke beweging. Los van Nieuwegein zijn er tot nu toe 16 gemeenten aangehaakt. Het toekomstbeeld dat de beweging heeft, is dat eind 2032 30.000 jongeren aan het programma meegedaan hebben. Het ministerie van Defensie ondersteunt ‘Sport en Defensie maken weerbaar’ inhoudelijk en organisatorisch.
Driedaagse bivak
Tijdens het bezoek van Tuinman stonden de survival run, rugby en boogschieten centraal. Daarnaast was er een presentatie over het 3-daagse bivak. Defensie verzorgt daarvoor ‘militaire zelfverdediging’, ‘de Defensie Conditie-proef’,’ gevaar- en geweldsbeheersing’, ‘terreinwerk’ en het ‘militair kracht- en conditioneringscircuit’.
Staatssecretaris deed mee
Tuinman sprak met jongeren, trainers en instructeurs. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan: de staatssecretaris deed zeer kundig mee aan het onderdeel gevaar- en geweldsbeheersing. Hij ziet als geen ander welke waarde het programma heeft: “Sport leert je samenwerken, incasseren en doorgaan wanneer het tegenzit – precies de eigenschappen die we bij Defensie elke dag in de praktijk brengen.“
Verlengen
Ook de toekomst van de beweging werd doorgenomen. Daarvoor zijn 3 mogelijkheden geformuleerd: stoppen bij onvoldoende draagvlak, verlengen in nationaal verband en verlengen in nationaal én internationaal verband.