Spreekbeurt of werkstuk over de Koninklijke Landmacht
Houd je binnenkort een spreekbeurt op school? Of moet je een werkstuk maken? Misschien is het dan een leuk idee om het over de landmacht te doen. Gebruik deze tips bij je voorbereiding, dan gaat het je vast makkelijk af.
- Maak je onderwerp niet te groot.
- Bedenk van tevoren wat je te weten wilt komen.
- Download informatie:
- Op het landmachtdeel van de website vind je alles over de Koninklijke Landmacht.
- Op deze pagina staan foto's van de landmacht. Wil je meer foto's? Kijk dan op de Flickr-pagina van Defensie.
- Je kunt er ook voor kiezen om iets te vertellen over de geschiedenis van de landmacht.
- Bekijk ook de uitgebreide Tips voor je spreekbeurt of werkstuk.
Video voor bij je spreekbeurt
[Wapenschild Koninklijke Landmacht. Beeldtekst: de Landmacht]
In Nederland ben je zo vrij als een vogeltje. Je kunt hier alles doen wat je wilt. Nou ja, bijna alles doen wat je wilt. En je kunt hier veilig op straat lopen. "Kijk uit joh". "Ja, sorry"... wel uitkijken natuurlijk. Maar dat we hier zo vrij zijn, daar mogen we best even bij stil staan.
Als je kijkt wat er allemaal gebeurt hier in Nederland, maar ook in de landen om ons heen, dan is die vrijheid helemaal niet zo logisch. Deze jongens en meisjes van de Koninklijke Landmacht trainen om ons land te beschermen. Zodat de mensen in Nederland zelf kunnen blijven beslissen wat ze willen. Ze worden opgeleid om te vechten als dat nodig is. Voor Nederland, maar ook voor de bondgenoten van Nederland. Landen om ons heen en verder weg, waarmee we hebben afgesproken dat we elkaar helpen als we door een ander land worden aangevallen. Samen met hen beschermen we ook hun grondgebied.
Ons land heeft veel contacten met andere landen. We kopen spullen van hen en verkopen heel veel aan het buitenland. Iedereen is in ons land welkom en overal op de wereld kom je wel Nederlanders tegen. Daarom is het ook voor ons heel belangrijk dat het niet alleen in ons eigen land veilig is, maar dat het in heel de wereld goed gaat.
Nu kunnen we niet overal alle problemen oplossen. Maar als er ergens iets heel ergs gebeurt, een conflict of een ramp, en Nederland kan helpen, dan stuurt de regering militairen. Om mensen die het moeilijk hebben te beschermen. Soms gebeurt dat in het geheim. Ook helpen onze militairen in landen waar net oorlog of rampen zijn geweest, om het land op te bouwen. Wat de militairen van de landmacht ook moeten doen, het is vrijwel altijd onder pittige omstandigheden. Omdat het gevaarlijk is of er bijna geen hulpmiddelen zijn. En ze alles zelf moeten regelen.
Maar ook in ons eigen land helpen deze jongens en meisjes dagelijks. Als er bijvoorbeeld een dijk dreigt door te breken. Als er een brug gebouwd moet worden. Of als er een bom onschadelijk gemaakt moet worden. Dat is best spannend werk. Het zijn allemaal dingen die je niet zomaar kunt. Daarom krijgen militairen een stevige opleiding, waarin ze het beste uit zichzelf leren te halen.
Bij de landmacht trainen ze niet alleen hun lichaam. Ze leren hoe je kunt overleven in moeilijke omstandigheden. En hoe je elkaar kunt helpen. En hoe je samen je doel kunt bereiken. Desnoods met geweld. Want dat is wat landmachtmilitairen moeten kunnen als het er op aankomt. Vechten om de laatste meters. Soms tussen mensen van wie je niet weet of ze hulp nodig hebben, of je vijand zijn. Ze worden getraind om door te kunnen gaan waar anderen moeten stoppen. Zelfs als daarvoor hun eigen veiligheid in gevaar komt. En dat doen ze in opdracht van de regering, die door de inwoners van Nederland is gekozen. Samen vechten ze voor vrede en vrijheid.
[Wapenschild Koninklijke Landmacht. Linkerhelft beeld kleurt zwart. Beeldtekst: Koninklijke Landmacht. Defensie beschermt wat ons dierbaar is.]