Materieel voor opsporen en ruimen van explosieven

Als er een mogelijk explosief is ontdekt, komt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het materiaal identificeren. Dit doet de explosievenopruimer zo veilig mogelijk. Door een bommenpak te dragen en een op afstand bedienbare robot te gebruiken.

Vergroot afbeelding Explosievenrobot tEODor verkent een auto op het oefenterrein in Riel (2014).
Explosievenrobot tEODor verkent een auto op het oefenterrein in Riel (2014).

EOD-robot

De EOD-robot heeft verschillende functies. Voor de verkenningstaak heeft de robot camera’s. Met de grijparm kan de robot een verdacht voorwerp oppakken, verplaatsen of uit elkaar trekken. De grijparm kan ook een vernietigingslading naast een bom plaatsen. In missiegebieden gebruikt de EOD een kleine handzame robot. Er zijn 3 typen explosievenrobots voor op het land: de tEODor, Telemax en Dragon Runner.

Minionderzeeër

Er is ook een EOD-robot die onder water kan werken. De marine beschikt over een minionderzeeër die op afstand te besturen is. Dit apparaat heeft een camera voor verkenning. Maar het kan ook een vernietigingslading plaatsen bij een onderwater explosief.

Vergroot afbeelding Een explosieven ruimer bedient het communicatiepaneltje op de mouw van het zware bommenpak tijdens oefening Lowlands Grenade (Duitsland, 2016).
Een EOD'er bedient het communicatiepaneltje op de mouw van het zware bommenpak tijdens oefening Lowlands Grenade (Duitsland, 2016).

Bommenpakken

Wanneer een explosievenruimer met eigen ogen een verdacht voorwerp onderzoekt, heeft hij een bommenpak aan. Afhankelijk van de werkzaamheden draagt hij een zwaar of een licht bommenpak.

Zwaar bommenpak

Het zware bommenpak weegt met helm bijna 50 kilo. De explosievenruimer draagt dit als hij een ongeïdentificeerd explosief moet verplaatsen of onschadelijk maken. Het beschermt tegen schokgolven van een explosie, scherven en vuur. De handen zijn niet beschermd om met ‘fingerspitzengefühl’ te kunnen werken. In het pak zitten zware ballistische platen op borst en benen. Het pak is gemaakt van het brandvertragende en scherfwerende materiaal Kevlar. Bij de armen en benen zitten lange veiligheidsritsen, zodat medici daar in geval van letsel snel bij kunnen. Ook zitten er ‘tokkels’ op het bompak, zodat de drager het snel kan uittrekken als het in brand vliegt.

Licht bommenpak

Het lichte bommenpak weegt 'slechts' 17 kilo en biedt dan ook minder bescherming. De mijnenexperts van de genie (mineurs) dragen dit lichte pak. In sommige situaties doen ook de explosievenruimers van de EOD dat.