Terreurbestrijding
Terreurdreiging is van alle tijden en zal niet snel verdwijnen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Om een einde te maken aan een levensbedreigende situatie is soms de inzet van speciale eenheden van politie en Defensie nodig. De Dienst Speciale Interventies kan bijvoorbeeld optreden als arrestatieteam of om een gijzeling te beëindigen. De dienst is ondergebracht bij de Nationale Politie.
De Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft de leiding bij de inzet van speciale eenheden van politie en Defensie. Door deze combinatie kan DSI flexibel optreden. Er zijn 4 speciale eenheden:
- Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE’en)
- Unit Interventie (vroeger: Bijzondere Bijstandseenheid - Snelle Interventie Eenheid)
- Unit Interventie Mariniers (UIM)
- Unit Expertise en Operationele Ondersteuning (UE&OO)
1. Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE’en)
Houden vuurwapengevaarlijke of van terrorisme en grof geweld verdachte mensen aan en beëindigen een criminele situatie. Een AOE bestaat uit regiopolitie en marechaussee. Aanhoudingshonden helpen de eenheid bij het aanhouden van verdachten. In moeilijke situaties biedt de aanwezigheid van een aanhoudingshond extra veiligheid voor het team.
2. Unit Interventie
Voert kleine operaties uit met een hoog risico. Het risico is hoog vanwege explosieven of zware vuurwapens. Deze eenheid kan ook uitrukken als er een risico is dat een verdachte zichzelf opoffert. Of bij een dreiging met gevaarlijke stoffen (CBRN). De Unit Interventie bestaat uit personeel van Defensie en politie.
3. Unit Interventie Mariniers (UIM)
Onder meer gespecialiseerd in grootschalige, offensieve en ingewikkelde terreuracties. Op land, in de lucht, op en onder water. De UIM komt in actie als de capaciteit van de Unit Interventie niet genoeg is. Net als bij de AOE’en ondersteunen aanhoudingshonden de acties van de UIM.
De UIM is verantwoordelijk voor 4 soorten bijzondere objecten:
- grote, specifieke gebouwen;
- boorplatformen;
- ferry’s;
- grote vliegtuigen.
De UIM bestaat uit militairen van de special operations forces Korps Mariniers (MARSOF) en werkt samen met de marechaussee en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
4. Unit Expertise en Operationele Ondersteuning
Hieronder vallen de scherpschutters van de DSI. Zij kunnen op lange afstand tegenstanders uitschakelen. Politie en Defensie leveren allebei de helft van de scherpschutters.
Buitenlandse inzet speciale eenheden
De eenheden van de DSI treden op in Nederland. In het buitenland zet Defensie ook speciale eenheden in. Zoals de Nederlandse special operations forces (SOF). SOF bestaat uit het Korps Commandotroepen en de maritieme SOF (MARSOF) van het Korps Mariniers. MARSOF is bijvoorbeeld ingezet bij operaties in Irak en Afghanistan. Maar ook om:
- verdachten van oorlogsmisdaden aan te houden;
- schepen te enteren voor onderzoek op verdachte lading;
- op te treden tegen piraterij.
Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten
De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een eenheid van de marechaussee en beschikt over beveiligings-, observatie- en arrestatieteams. De BSB wordt ingezet wanneer snel, specialistisch optreden nodig is.
Zoals voor het:
- binnendringen van gebouwen;
- beveiligen van objecten er personen;
- herkennen van explosieven.