Onderzoek: betere zorg en loopbaankansen voor vrouwelijke militairen en veteranen
Defensie wil de zorg voor veteranen en de loopbaankansen van vrouwelijke militairen verbeteren. 2 nieuwe onderzoeken van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) geven hier belangrijke inzichten in. Ze laten zien welke uitdagingen vrouwelijke militairen en veteranen ervaren en welke verbeteringen mogelijk zijn.
Zo is er het onderzoek ‘Zorgbehoeften van Nederlandse veteranen’. Dit gaat in op de verschillende ervaringen van vrouwelijke en mannelijke veteranen tijdens en na hun uitzending. Vrouwen geven aan dat ze soms te weinig steun krijgen en zich extra moeten bewijzen. Ook ervaren ze problemen met sanitaire voorzieningen en privacy. Verder blijkt dat zowel mannen als vrouwen meer mentale en sociale ondersteuning willen na hun uitzending.
Uitzendbarrières
‘Vrouwelijke militairen zonder veteranenstatus over uitzendingen en hun loopbaan’ is de titel van het andere onderzoek. Dat richt zich op vrouwelijke militairen die nog niet zijn uitgezonden. Veel van hen willen dat wel, maar ervaren belemmeringen. Zo is het moeilijk om een militaire carrière te combineren met een gezin. Er is meer behoefte aan maatwerk, zoals duo-uitzendingen of (financiële) ondersteuning bij kinderopvang. Ook krijgen sommige vrouwen minder uitzendmogelijkheden dan mannen. Daarnaast voelen ze zich soms niet serieus genomen binnen de organisatie.
Verbeteringen
Defensie wil deze uitdagingen aanpakken. Er wordt gekeken naar meer maatwerk, zoals kortere uitzendingen en een betere werk-privébalans. Ook wordt gewerkt aan een inclusieve cultuur waarin iedereen gelijke kansen krijgt. In de Defensienota 2024 wordt expliciet gesteld dat Defensie streeft naar 30% vrouwen in het personeelsbestand van 2030. De inzichten uit deze onderzoeken helpen. Zo krijgt de organisatie een beter beeld van de wensen en zorgbehoeften van vrouwelijke veteranen. Deze zijn van groot belang voor de ontwikkeling van toekomstig (veteranen)beleid.