80 jaar levens redden in stilte

“De grootste overwinning van de EOD is de explosie die nooit plaatsvond. Met iedere onschadelijke bom geven jullie ons een wereld die weer een beetje veiliger is.” Het waren de woorden van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij richtte ze tot de aanwezigen bij het 80-jarig jubileum van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Soesterberg.

Vergroot afbeelding Een ontploffing.
De EOD maakt al 80 jaar explosieven onschadelijk.

Jaarlijks maakt de EOD duizenden al dan niet geïmproviseerde explosieven onschadelijk. De dienst staat hiervoor 24 uur per dag klaar. Of het nou gaat om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog of een verdacht pakketje op bijvoorbeeld een treinstation. Alleen al dit jaar rukte de dienst meer dan 1.800 keer uit.

Daarom ook niets dan lof van de CDS voor deze militairen. “De waarde van jullie werk is niet te onderschatten. Jullie demonteren niet alleen explosieven, maar ontmantelen daarmee ook angst en onzekerheid voor velen. Jullie redden levens in stilte.”

Vergroot afbeelding De CDS in een bompak.
De CDS trok voor de gelegenheid het befaamde bompak aan.

Mijnopruimingsdienst

De voorloper van de EOD zag op 6 november 1944 onder de naam Compagnie Bomopruiming het levenslicht. Het ging toen vooral om het onschadelijk maken van Tweede Wereldoorlog-munitie in bevrijde delen van Nederland. Een jaar later werd dit de Mijnopruimingsdienst. Vandaag de dag ruimen nog altijd gemiddeld 3 EOD-teams ergens in ons land explosieven. Uiteraard met andere middelen dan 80 jaar geleden.

“80 jaar waarin professionals zichzelf dagelijks in gevaar brengen, terwijl ze heel goed weten wat de gevaren zijn”, aldus commandant EOD kolonel Niels Vredegoor. “Maar ook 80 jaar de beloning begrijpen: het beschermen van mensenlevens. Dit werk vereist moed, toewijding en een unieke expertise. Eigenschappen die allesbehalve gewoon zijn.”