Geschiedenis Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) ontstond in 2012 door samenvoeging van de Groep Geleide Wapens (luchtmacht) en het Commando Luchtdoelartillerie (landmacht). Het doel was meer doelmatigheid en efficiëntie.

De eerste eenheden van het Commando Luchtdoelartillerie arriveerden in 2007 op Luchtmachtbasis De Peel. Daar was de Groep Geleide Wapens gestationeerd. In 2009 werd besloten er 1 eenheid van te maken.

Vergroot afbeelding Een Patriot-lanceerinrichting van het DGLC opgesteld ter bescherming van de Turkse stad Adana (september 2013).
Een Patriot-lanceerinrichting van het DGLC opgesteld ter bescherming van de Turkse stad Adana (september 2013).

Missies luchtverdedigers

Luchtverdedigers zijn onder meer ingezet in Israël en Turkije tijdens de Golfoorlog, in Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Irak en Afghanistan.

De eerste inzet van het nieuwe DGLC volgde binnen een jaar na de oprichting. Vanaf januari 2013 beschermden 2 Patriot-luchtverdedigingssystemen 2 jaar lang de Turkse stad Adana tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.

Ook beschermde het DGLC de nucleaire top in Den Haag in 2014 met haar AGBADS. De eenheid ondersteunt daarnaast regelmatig de civiele autoriteiten in Nederland met haar dronedetectiesysteem.

Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging

Op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is de Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging ondergebracht. Het museum geeft een overzicht van de grondgebonden luchtverdediging vanaf 1915 tot nu.

Bezoeken: gratis op woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Voor meer informatie of een rondleiding: bel (0493) 59 88 50 (woensdag en donderdag bereikbaar) of mail naar info@hcglvd.nl.