Eenheden Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) bestaat uit 2 squadrons, 3 batterijen, 1 Duits bataljon, een opleidings- en trainingscentrum en een kenniscentrum.
11 Luchtverdedigingsbatterij
11 Luchtverdedigingsbatterij bestaat uit een staf, het Counter Unmanned Aircraft Systems (C-UAS) peloton en het Stinger Man Portable Air Defense (MANPAD) peloton. Deze batterij zorgt voor de luchtverdediging op korte tot zeer korte afstand. Door de lichte uitrusting kan de batterij zich snel verplaatsen.
- Het Stinger MANPAD peloton geeft luchtverdediging vanaf schepen van de Koninklijke Marine en aan lichte infanteriebataljons zoals 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.
- Het C-UAS peloton heeft sensoren zoals de FLIR (forward looking infra-red) infraroodkijker en Squire radars om drones te detecteren. Ze doen dit in vredestijd en tijdens crisissituaties in binnen- en buitenland.
12 Luchtverdedigingsbatterij
Luchtverdediging op de middellange afstand is ondergebracht bij 12 Luchtverdedigingsbatterij. De batterij beschikt over verschillende middelen:
- TRML-radar, om doelen op te sporen in de lucht. De TMRL-radar wordt vervangen door de Nederlandse Multi Missie Radar (MMR).
- NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System. NASAMS wordt ingezet met AMRAAM-raketten (advanced medium range air-to-air missiles) voor luchtdreigingen op middellange afstand.
12 en 13 luchtverdedigingsbatterij krijgen in de toekomst dezelfde middelen voor luchtverdediging op de korte en middellange afstand. De 2 batterijen kunnen samen of apart worden ingezet tegen dreigingen van helikopters, vliegtuigen en grote drones.
13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’
Luchtverdediging op de korte afstand is ondergebracht bij 13 Luchtverdedigingsbatterij. De batterij beschikt over het Stinger Weapon Platform Fennek (SWP-Fennek) om luchtdreigingen zoals vliegtuigen, helikopters en grote drones uit te schakelen.
Het wapensysteem is hoog mobiel en kan snel optreden met snel verplaatsbare brigades zoals 13 Lichte Brigade.
12 en 13 luchtverdedigingsbatterij krijgen in de toekomst dezelfde middelen voor luchtverdediging op de korte en middellange afstand. De 2 batterijen kunnen samen of apart worden ingezet tegen dreigingen van helikopters, vliegtuigen en grote drones.
De batterij draagt de naam Ypenburg sinds 1999. Deze symboliseert de relatie met 13 Batterij Luchtdoelartillerie uit de meidagen van 1940. De batterij stond toen ter verdediging van de regering in Den Haag even ten noorden van het voormalige vliegveld Ypenburg.
De eenheid was op 10 mei betrokken bij de slag om Ypenburg. De batterij moest zware klappen verduren, waaronder een voltreffer op een vuurmond met 5 dodelijke slachtoffers. Onder grote vijandelijk druk gaf de batterij de stelling op. In de omgeving Voorburg verdedigde de batterij zich die dag heldhaftig en deed zelfs mee aan de herovering van vliegveld Ypenburg. De eerste oorlogsdag koste 10 man van de batterij het leven.
800 Ondersteuningssquadron
800 Ondersteuningssquadron bestaat uit een staf en 3 vluchten (deeleenheden) met elk een specifieke taak. De CIS-vlucht (communicatie- en informatiesystemen) zorgt voor de data- en stemcommunicatie tussen de operationele eenheden. De logistieke vlucht zorgt voor de bevoorrading en het transport. De Force Protection-vlucht bewaakt en beschermt de eenheden.
802 Patriot-squadron
802 Patriot-squadron is verantwoordelijk voor de inzet van het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Dit luchtverdedigingssysteem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale, lanceerinstellingen en stroomvoorziening. Vanuit mobiele commandoposten worden de eenheden aangestuurd.
802 Squadron bestaat uit een staf en 6 vluchten: een logistieke vlucht, een commandovoeringsvlucht en 4 Patriot-vluchten, de zogenoemde vuureenheden met de daadwerkelijke wapensystemen. Het commandovoeringselement stuurt deze aan en is de verbindende schakel met het hogere niveau. De logistieke vlucht zorgt voor het onderhoud en logistieke ondersteuning.
Opleidings- en Trainingscentrum
Het Opleidings- en Trainingscentrum verzorgt alle luchtverdedigingsopleidingen en specifieke rijopleidingen en ondersteunt (internationale) trainingen. Het centrum heeft een groot aantal geavanceerde wapensysteemsimulatoren.
Kenniscentrum Grondgebonden Luchtverdediging
Het kenniscentrum zorgt voor het verkrijgen, borgen en delen van kennis op het gebied lucht- en raketverdediging. Met deze kennis wordt ook sturing gegeven aan de (in)richting van de DGLC. Het centrum zorgt verder voor technische en tactische documentatie en procedures en ondersteunt en adviseert bij de aanschaf van nieuwe systemen en materieel.
Flugabwehrraketengruppe 61
Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid. Met haar wapensystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker aan de Duitse Oostzeekust. Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit 4 squadrons:
- 1 Mantis-squadron.
- 3 LeFlaSys Squadron.
- Het HQS-squadron zorgt voor logistieke ondersteuning, communicatie- en informatieverbindingen en ondersteunt met de LÜR radar.
- Het trainingssquadron traint het personeel met simulatoren voor alle wapensystemen.