Geschiedenis Korps Commandotroepen

De geschiedenis van het Korps Commandotroepen gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. De datum 22 maart 1942 geldt als oprichtingsdatum.

Video: Commando-veteranen door de jaren heen vertellen over hun ervaringen.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Eerste Nederlandse commando's

Al snel kregen de commando’s behoefte aan militairen die bekend waren met de taal en gebruiken van de landen waar de operaties plaatsvonden. Binnen dit No. 10 Inter Allied Commando kwam plaats voor zo’n 85 Nederlanders. De meeste vrijwilligers werden geworven bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Deze brigade was op dat moment gelegerd in Wolverhampton. De brigade, opgericht in 1941, bestond uit Nederlandse vrijwilligers en dienstplichtigen die naar Engeland waren gevlucht.

De eerste Nederlandse militairen vertrokken naar Schotland voor de zeer zware opleiding. Dat was op 22 maart 1942, later vastgesteld als datum van oprichting. Op 29 juni 1942 voltooide de eerste lichting de opleiding. Zij vormde de eerste Nederlandse commando-eenheid (No. 2 Dutch Troop). No. 2 Dutch Troop is de voorloper van het huidige Korps Commandotroepen.

Operaties in Zeeuwse Walcheren

No. 2 Dutch Troop deed in 1944 mee aan de grootste luchtlandingsactie uit de Tweede Wereldoorlog, operatie Market Garden. Ook leverde het een bijdrage aan de bevrijding van Walcheren. En bij de strijd rond het front Moerdijk-Geertruidenberg in het voorjaar van 1945. De eenheid viel toen opnieuw onder de Britten. Vanaf dat moment gingen ook de Nederlandse commando’s het typische commando-embleem dragen: met de afbeelding van het Fairbairn-Sykes gevechtsmes.

Militaire Willems-Orde

Het Korps Commandotroepen kreeg op 15 maart de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander reikt de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit op het Binnenhof in Den Haag. De commando’s kregen de onderscheiding voor hun inzet in Afghanistan van maart 2005 tot en met september 2010. Met kleine en zelfstandige eenheden zorgden zij voor grote veranderingen, vaak diep in vijandelijk gebied. Zij onderscheidden zich hierbij door daden van moed, beleid en trouw.