Bushmaster
De Bushmaster is een gepantserd wielvoertuig voor patrouilletaken en het vervoeren van infanteristen. Het voertuig is vooral geschikt voor vredes- en crisisbeheersingsoperaties.
Specificaties
- Brandstof: diesel
- Draaicirkel: 18,6 meter
- Hellingshoek: 60 %
- Maximaal rijbereik (weg): 1.000 kilometer
- Maximale snelheid (weg): 120 kilometer per uur
- Motor/Voortstuwing: Caterpillar 3126, 6-cylinder turbodiesel, 300 pk bij 2400 toeren
- Tankinhoud: 340 liter
- Bodemvrijheid (weg): 0,40 meter
- Breedte (romp): 2,5 meter
- Configuratie: 4-wielaandrijving
- Gewicht (gevecht): 15.000 kilo
- Specificaties gewicht (leeg): 12.500 kilo
- Hoogte: 2,65 en 3.26 meter tot bovenkant van kabelsnijder
- Lengte: 7,18 meter (inclusief reservewiel)
- Spoorbreedte 2,10 meter
- Wielbasis 3,90 meter
- In gebruik bij: Koninklijke Landmacht
Uitvoeringen
Defensie heeft verschillende uitvoeringen:
- Bushmaster-infanterie;
- Bushmaster-algemene dienst;
- Bushmaster-rijles;
- Bushmaster-commandopost;
- Bushmaster-onderhoudsdiagnose & berging;
- Multirole Electronic Warfare (omgebouwde Bushmaster voor elektronische oorlogvoering).
In de toekomst volgen de uitvoeringen:
- Bushmaster-gewondentransport (in 2022);
- Bushmaster-genie;
- Bushmaster-EODD;
- Bushmaster-Sawfish (voor elektronische oorlogsvoering).
Afghanistan
Tijdens de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 besloot Nederland de Bushmaster te kopen. Reden: het voertuig is bestand tegen veel zwaardere explosieven dan het op dat moment gebruikte Patria-pantservoertuig en de onbeschermde Mercedes Benz-terreinwagen. Dit komt onder meer door de V-vormige bodem die de druk van een explosie afbuigt.
De aanschaf van de Bushmaster verliep via een versneld aanschaftraject: in ongeveer 2 maanden tijd doorliep Defensie het verwervingsproces van behoeftestelling tot uitlevering van de voertuigen.
Aantallen
Met de aanschaf in de afgelopen jaren is een vloot opgebouwd van 102 voertuigen. Na de midlife update blijft dit aantal hetzelfde.
Afbuigen explosiedruk
De romp van de Bushmaster bestaat uit een gelaste stalen constructie. Speciaal voor het afbuigen van de druk van een exploderende mijn is de bodem voorzien van V-vormige hoog rekbare platen.
Reservebrandstoftank
De Bushmaster heeft een drukbeveiligde reservebrandstoftank met ongeveer 19 liter brandstof. Raakt de hoofdtank beschadigd, dan kan het voertuig hier nog zo’n 50 kilometer op rijden.
Multirole Electronic Warfare-uitvoering
De Multirole Electronic Warfare-uitvoering is een bestaand Bushmaster-infanterievoertuig dat is omgebouwd voor elektronische oorlogvoering. Daarvoor is de Bushmaster uitgerust met apparatuur om radiogolven op te vangen. Zo is te bepalen waar de vijand zit en kan vijandelijk radioverkeer worden afgeluisterd en zelfs verstoord. Dankzij deze laatste mogelijkheid is ook te voorkomen dat bermbommen op afstand worden geactiveerd. Een andere mogelijkheid is het bestrijden van drones.
Voor al deze taken beschikt het voertuig over complete werkplekken met beeldschermen voor de 5-koppige ploeg. Het echte hart wordt echter gevormd door de verschillende aan elkaar gekoppelde EOV-systemen. Aan de buitenkant zijn verschillende antennes het meest zichtbare kenmerk van de Multirole Electronic Warfare-uitvoering. Die komen met 1 druk op de knop omhoog voor een groter bereik.
De Multirole Electronic Warfare-uitvoering is in gebruik bij 102 Elektronische Oorlogvoering compagnie.