CV90-infanteriegevechtsvoertuig

Combat Vehicle 90 (CV90) is het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. De CV90 kan infanteristen van en naar het front brengen en zelf actief deelnemen aan het gevecht. Het voertuig beschikt hiervoor over een 35 mm-snelvuurkanon en zware bepantsering. Het kan 7 volledig bepakte militairen meenemen.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Landmacht krijgt 120mm-mortiersystemen voor CV90-infanteriegevechtsvoertuigen (11 juni 2024) en  Eerste vernieuwde en ongeëvenaarde CV90-infanteriegechtsvoertuig uitgerold (5 juni 2024)

Midlife update

De CV90 wordt ingrijpend gemoderniseerd. Zo blijft het voertuig tot het einde van zijn levensduur in 2039 operationeel relevant en te onderhouden. Defensie tekende begin 2021 een contract met fabrikant BAE Systems Hägglunds voor een zogenoemde midlife upgrade (MLU) van 128 voertuigen.

De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren veranderd en potentiële vijanden zijn aanzienlijk sterker geworden. De upgrade kost ruim € 660 miljoen en vergroot de capaciteiten van het pantserinfanterievoertuig fors. Het biedt de bemanning betere bescherming, vuurkracht en ergonomie. Hierdoor neemt de gevechtsefficiëntie toe.

Actief beschermingssysteem

90 exemplaren krijgen een actief beschermingssysteem. Dat detecteert en verstoort inkomende projectielen, zoals moderne types rocket propelled grenades (RPG’s), inclusief tandem heat projectielen. Ook krijgt de CV90 het ATGM-systeem (anti-tank guided missile) voor Spike-raketten. Voor de commandant en schutter komen er nieuwe waarnemingsmiddelen en voor de chauffeur warmtebeeld.

De CV90 wordt voorzien van een toekomstbestendige IT-infrastructuur en een geïntegreerd battlefield management systeem met betere detectie- en identificatiemogelijkheden. Om het hogere gewicht door de nieuwe systemen te compenseren, krijgen de 128 CV90’s voorafgaand aan de MLU lichtere rubber band tracks.

Verder worden de bijbehorende simulatoren geüpdatet en er worden maatregelen genomen om het onderhoud structureel op norm te brengen. Na de ondertekening is begonnen met de productie van 4 testvoertuigen. De eerste serieproductie-voertuigen worden in 2024 geleverd, de laatsten in 2026.

Daarnaast heeft Nederland nog CV90's als logistieke reserve en als lesvoertuig.

Specificaties

  • Lengte: 6,47 meter
  • Breedte: 3,01 meter
  • Hoogte: 2,5 meter
  • Vermogen: 810 pk
  • Gewicht: 31.750 kilogram (onbeladen)
  • Bemanning: maximaal 10 (3 bemanningsleden + 7 infanteristen)
  • Snelheid: 70 kilometer per uur
  • Bewapening Bushmaster III:
    35/50mm-snelvuurkanon (150/200 schoten per minuut)
    MAG 7,62mm-mitrailleur
    lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht
Vergroot afbeelding Het Bushmaster III 35mm-snelvuurkanon, omhoog gericht, en rechts de coaxiaal mitrailleur MAG 7,62 mm.
Het Bushmaster III 35mm-snelvuurkanon, omhoog gericht, en rechts de coaxiaal mitrailleur MAG 7,62 mm.

Bewapening

De CV9035NL heeft een Bushmaster III 35mm-snelvuurkanon, een MAG 7,62 mm-mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. Met een paar kleine aanpassingen kan ook 50 mm-munitie worden verschoten. Het kanon kan tot 37° omhoog richten en 8° omlaag en kan dus ook vuren op (antitank)helikopters. Hiervoor is speciale airburst-munitie beschikbaar die vlak voor het doel in 152 wolfraamkogeltjes uiteen spat. Deze munitie is ook effectief tegen gronddoelen en is op verzoek van het Nederlandse leger speciaal voor deze inzet aangepast. Zo worden vijandelijke zware tanks, waarvan het pantser niet te doorboren is, uitgeschakeld door hun richtapparatuur te verwoesten.

Het andere hoofdmunitietype is pantserdoorborend. Ook de oude 35 mm-granaten van het Cheetah gemechaniseerde luchtdoelgeschut zijn bruikbaar. Nederland heeft hier nog grote voorraden van. Het effectieve bereik van het kanon is 2 kilometer.

Het 7.62 mm FN MAG-machinegeweer is coaxiaal, wat betekent dat het met het kanon meebeweegt. Het kan net als het kanon onder een hoek van 10° omlaag schieten, maar kan tot 50° omhoog worden gericht. Deze hoek is speciaal verhoogd voor stadsgevechten. Het wapen bevindt zich aan de linkerkant van de toren, met een munitievoorraad van 460 patronen.

Sterke eigenschappen

Met de CV9035NL vergroot de landmacht:

  • de vuurkracht;
  • de bescherming;
  • de mobiliteit;
  • de commandovoeringscapaciteit (mogelijkheden en efficiëntie om eenheden aan te sturen en besluiten sluiten);
  • het voortzettingsvermogen (het vermogen om troepen tijdens een gevechtsperiode op de been te houden).                  

Commando- of infanterievoertuig

Het commandovoertuig biedt ruimte aan 4 stafleden, die operaties aansturen. De infanterie-uitvoering heeft ruimt voor 7 bewapende infanteristen die het grondgevecht leveren.

Vergroot afbeelding De CV90 biedt naast de bemanning plaats aan 7 volledig bepakte infanteristen.
De CV90 biedt naast de bemanning plaats aan 7 volledig bepakte infanteristen.

Het voertuig is uitgerust met moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem. De commandant beschikt over een eigen vizier in zijn draaibare commandokoepel. Gevonden doelen kan hij doorplaatsen op het display van de schutter, zodat hij zelf nieuwe doelwitten kan zoeken. Het vuurleidingsysteem kan het doel automatisch blijven volgen.

Zowel de commandant als de schutter hebben een gestabiliseerd nachtzichtvizier met infraroodversterker. De bestuurder heeft op zijn elektronische dashboard een helderheidsversterker. Verder heeft de CV90 een camera op de loop en een achteruitrijcamera. Alle beelden zijn uitwisselbaar tussen de commandant, de schutter, de chauffeur en zelfs de groepscommandant. Het voertuig heeft een systeem dat waarschuwt als een doellaser het voertuig aanstraalt.

Bepantsering

De basisconstructie is van gelaagd pantserstaal van hoge hardheid. De binnenkant is bekleed met kevlar om de effecten van een inslaande granaat (scherven en gesmolten metaal) zoveel mogelijk te minimaliseren. Bij het pantser wordt zoveel mogelijk gewerkt met opbouw pantserpakketten (add on armour). Door deze techniek blijft het basisgewicht zo laag mogelijk. 100 zwaar gepantserde CV90’s zijn van ruim 6 ton extra bepantsering ontdaan. Dit bespaart kosten in vredestijd.